07:00 / 06.04.2021.

Autor: Ivana Perić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Goransko nadelo za uskrsne blagdane

Goransko nadelo

Goransko nadelo

Foto: Ivana Perić / HRT

Svaki kraj nosi svoje običaje i jela. U Gorskom su kotaru uskrsni blagdani nezamislivi bez goranskog nadjeva, nekada jela težaka, danas vrlo tražene gastro delicije. 

Višesatna priprema, domaće namirnice i mnogo ljubavi - glavni su sastojci tradicionalnog jela koje se u Gorskom kotaru priprema već stoljećima. 

- Zovu ga Goranski nadjev, Goransko nadelo, budel, hrga, crnolužki žeuludac...od kraja do kraja ovisi sama izrada, ali i naziv, govori Sabina Urbanc iz Fužina.

Pokoji različiti dodatak i različite količine, svaka domaćica ima svoju tajnu. No, početak je bio jednak. Jelo je nastalo zahvaljujući starim, dosjetljivim Gorankama. 

- To je tradicionalni specijalitet Gorskog kotara koji vam je u prošlosti bio jelo siromaha, odnosno, domaćice su ga spremale radnicima i koscima koji su išli u polje raditi zato jer su znali da je kalorično i da će od malo šunke, malo jaja, malo luka i kruha dobiti jedno kvalitetno jelo koje će im pomoći da izdrže dan na polju, rekla je Silvija Sobol iz TZ Gorskog kotara.

Danas je pak goransko nadelo delicija i neizostavan dio ponude za tamošnje goste. 

- Narežemo stari kruh, domaću pancetu, kuhanu šunku, luk i jaja te se svi sastojci izmiješaju i puni se u industrijsko ili domaće crijevo koje se zašije i polako kuha, govori Urbanc.

I nakon sat i pol nadelo je gotovo, spremno za blagdanski stol. Za domaći puk nakon mise i goste kojih za ove blagdane u Gorskom kotaru ipak ima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!