Izbjegavanje sunca u najtoplijem dijelu dana - nije najvažnija postavka pri zaštiti organizma od visokih ljetnih temperatura. Valja prilagoditi i prehranu koja treba biti lagana, bogata tekućinom te svježim voćem i povrćem.
13.07.2025.
15:32
Autor: Ivana Perić/A.D.H./Vijesti/HRT
Izbjegavanje sunca u najtoplijem dijelu dana - nije najvažnija postavka pri zaštiti organizma od visokih ljetnih temperatura. Valja prilagoditi i prehranu koja treba biti lagana, bogata tekućinom te svježim voćem i povrćem.
Preporuka liječnika i nutricionista je izbjegavati tešku, masnu i začinjenu hranu, te prekomjerno konzumiranje alkohola.
Sezonska prehrana u skladu je sa smjernicama pravilne prehrane koju valja prilagoditi potrebama, ali i dobu godine.
- Za vruće ljetne dane je potrebno prilagoditi i hranu koja nam hidratizira tijelo, jesti lagano kako bi nam olakšalo probavu. Potrebno je prehranu upotpuniti s hranom koja nam donosi protein, a to može biti i riba koja je lako probavljiva i brzo se priprema da ne moramo previše vremena provoditi u kuhinji. Također, dobro je pripremati i laganija mesa koja su manje masna, kaže doc.dr. Gordana Kenđel Jovanović, nutricionist.
U prehranu je poželjno uvrstiti i održive proteine poput mahunarki ili grahorica.
No, koliko su građani toga svjesni?
- Upalim klimu pa kuham sve po redu. Biramo sezonsko uglavnom, mahune, paprike, sataraš, takve stvari.
- Pa nešto lagano i nešto što osvježava, puno voća i puno tekućine, samo su neki od komentara građana.
Odlična ponuda voća, povrća, ribe i svega onoga što nutricionisti i preporučuju zove tople ljetne dane.
Cijene - uobičajene. Trešnje o kojima se toliko priča oko 9, 10 € za kilogram, a marelice 6.
Plava riba od 4 do 10, bijela od 20 do 40 eura za kilogram. Uz salatu - izvrstan, lagan i balansiran obrok.
- Hladno-topla salata pripremljena od sezonskog povrća, rajčica, paprika, krastavac, upotpunjena sa zelenom salatom ili rukolom koja će nam dati fini okus, a ona se upotpuni s kuhanim prosom ili kvinojom, ističe Kenđel Jovanović.
Bilo kao samostalno jelo ili prilog uz primjerice srdelu, kraljicu našeg mora.
Valja se samo odlučiti i prihvatiti onu "staru" - postoji tisuću bolesti, ali zdravlje je samo jedno.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora