Svjetski dan istarske kobasice privukao ljubitelje mesnih delicija

07.12.2025.

19:55

Autor: Anita Bartolović/M.R./Dnevnik/HRT

Centar istarske gastronomije ove je nedjelje u Svetom Petru u Šumi. Drugu godinu zaredom, ispred Kuće kobasica, obilježava se Svjetski dan istarske kobasice. Manifestacija prikazuje kolinje i proizvodnju domaćih suhomesnatih proizvoda. Bila je to i prilika za kušanje tradicionalnih istarskih proizvoda.

Prije nego što su istarska sela postala atrakcija, postojao je običaj koji se nije preskakao ni jednu zimu - prašćina ili kolinje.

- Kolinje je baza ove naše proizvodnje. Znači sve počinje od sirovine, ako je dobra i zrela sirovina onda nije problem napraviti dobre proizvode i kobasice svježe za grill i kobasice suhe za rezanje, salamu i pancetu, objasnio je Milan Udovičić iz Žminja.

Najvažniji je prvi korak - priprema mesa.

- Kod prasca je najvažniji rez poli pršuti jer pršuti se uglavnom suše. Moraju biti lijepo odrezani da ne bi bilo rupica, pojasnio je majstor Neven Turčinović.

- Stavit ćemo ga na komade, znači na njegove proste dijelove. Pršute posebno, plečke posebno, pancetu posebno, žlomprte odnosno kare posebno, opisao je proces Viktor Prenc, voditelj prašćine.

Oživljavanje starih običaja obrade mesa privuklo je mnoštvo znatiželjnika.

- Jako me interesira kako se to radi. Došao sam malo pogledati, dolazim svaku godinu za redom i ovo je danas nešto posebno zanimljivo kako se to radilo nekada, rekao je Radovan, posjetitelj iz Opatije.

- To tradicionalno radimo svake godine i uzgajamo baš svoje svinje tako da mi smo danas došli vidjeti kako to rade profesionalci i također isto kako se to po starini radi, ispričala je Klementina iz Kršana.

Upravo zato prašćina ostaje dio istarske gastronomske tradicije.

- Mi kroz ovu prašćinu zapravo pokušavamo sačuvati tradiciju i sve ono kako se nekad to radilo na našim gospodarstvima i prikazat mladim generacijama da se ta naša bogata, ne samo supetarska, istarska, nego i Hrvatska tradicija nastavi dalje i da se ona sačuva, poručio je Mario Bratulić, načelnik općine Sveti Petar u Šumi.

Uz prikaz obrade mesa, na Svjetskom danu istarske kobasice mogli su se i kušati tradicionalni suhomesnati proizvodi. Sve kako bi se takvi običaji sačuvali od zaborava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora