Čvarkijada u Grubišnom Polju: nekoć nusproizvod, danas skupa delikatesa

17.11.2025.

07:00

Autor: Sani Lukić/M.R./Dnevnik/HRT

Nekoć jedan od nusproizvoda kolinja, sada je postao glavni proizvod. Čvarci su sve traženiji i sve skuplji. Koliko su privlačni moglo se vidjeti i u Grubišnom Polju na sajmu sira, meda i vrganja - gdje je čvarkijada privukla natjecatelje i ljubitelje te danas tražene delicije.

Pušilo se iz kotlova - iskusni majstori pokazali su vještinu s tradicionalnih kolinja.

- Mi režemo na podravski način, na krupnije. Svi čvarci podjednaki, lagana vatra, tri sata topljenja da se dođe do gotovog čvarka, objasnio je Ivan Bartoniček član ŠRD 'Ilova' iz Ivanovog Sela.

Od 12 ekipa svaka je imala svoj način pripreme, ali razlikovala se i jačina prešanja presudna za konačni okus.

- Slanina je bila malo deblja, ali uglavnom dobro je ispalo, smatra Ljiljana Sabljić iz Grubišnog Polja.

- Stisak mora biti negdje srednje jačine, ne da su čvarci premasni ni da su presuhi - znači da se tope u ustima, opisao je Bojan Balog, također mještanin.

- Mi volimo da budu na pola stisnuti i hrskavi. To nam je okusom nekako najbolje, tvrdi Zdravko Andri iz Garešnice.

Svinjetinom podmirujemo samo polovinu potreba stranovništva. Debelih, masnih svinja s mnogo sala koje se tove i do godinu dana, kakve su, kažu, najbolje za čvarke kod nas je sve manje, pa je i cijena čvaraka paprena.

- Čak dvije godina je pokojna baka ih hranila da dosegnu 200 kilograma. To su onda pravi čvarci bili. Tako je četiri prsta, a ovo je ko flis papir, rekao je Marijan iz Grubišnog Polja.

- Nema kvalitetnih namirnica pa ih je teško napraviti, a i sve manje majstora koji ih znaju napraviti, požalio se Andri.

Cijena u trgovinama, ovisno o debljini ili hrskavosti čvaraka, je od 20 pa do čak 40 eura po kilogramu. Skuplji su čak i od kobasica.

- Čvarci apsolutno nisu skupi jer treba puno materijala, puno ljubavi i posla dok se dođe do kilograma prešanih čvaraka, tvrdi Bartoniček.

Pripremali su se i dulje od tri sata, a koliko su traženi, vidjelo se kada su podijeljeni posjetiteljima sajma. Nestali su za nekoliko minuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora