Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze - prva pjesnička zbirka Zorana Vakule

05.11.2021.

11:35

Autor: Dobro jutro, Hrvatska

prva pjesnička zbirka Zorana Vakule

prva pjesnička zbirka Zorana Vakule

Foto: PDF obrt Našice / HRT

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u ovoj Godini čitanja u Hrvatskoj – nakon "Vjetropiraste", prve u nizu "Vremenastih priča" koje će se uskoro nastaviti s "Oblačastom" – Zoran Vakula u Interpetacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici pokraj Pitomače u petak, 5. studenoga 2021. godine u 19 sati po prvi put predstavlja svoju prvu pjesničku zbirku "Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze". To je bio povod i za njegovo gostovanje u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", a dio atmosfere s promocije - na kojoj je je bila i praizvedba prve uglazbljene pjesme iz zbirke - može se vidjeti u prilozima iz "Vijesti iz kulture" i "Regionalnog dnevnika".

Osnovni cilj ove zbirke je dodatna promidžba i pristupačnost meteorologije, posebice vremenske prognoze, te njezino lakše pamćenje, kao i približavanje onima koji vole poeziju u rimi.

Zbirka je ponajprije posvećena u svijetu vjerojatno jedinstvenom projektu – svakodnevnim sažetim vremenskim prognozama u stihu i rimi koje je Zoran Vakula pisao od proljeća 2020. godine do ljeta 2021. te klimatskim promjenama i biometeorologiji.

Budući da je većina rima nastala u koronaviroznom razdoblju koje je u Hrvatskoj počelo u prvim mjesecima 2020. godine i nakon velikog „zagrebačkog potresa“ u ožujku iste godine, dio stihova je i nekrološke naravi – oproštaj i spomen na neke od poznatih osoba koje su nas napustile prošlih mjeseci.

U zbirci se nalaze i rimovane najave zanimljivih sportskih događanja i nekih još uvijek aktualnih kulturnih, kao i prigodnice više ili manje povezane s vremenskom prognozom.

Čitajući više od 500 tekstova u stihu i rimi možemo se podsjećati ne samo na sva ta događanja i kojekakvo vrijeme na pojedine dane ove i prošle godine, nego i na blagdane i praznike u Hrvatskoj, te na neke proglašene međunarodne i svjetske dane.

Zbirka je i svojevrsna promocija HRT-
a, koji se na 125 stranica gusto pisanih rima spominje čak 55 puta, i još dodatno Teletekst i Internet HRT-a, kao i HRT METEO aplikacija, te TV kalendar, Andromeda, Zvijezde pjevaju, Pozitivno, Doba Uskoka, Crno bijeli svijet, Potjera, Digitalna noć muzeja, Vijesti iz kulture

Izdavač zbirke je Zoran Vakula, suizdavač PDF obrt Našice, lektorica i recenzentica Marija Pepelko, prof., grafički urednik Zvonko Pinter, a urednica Lavanda Poljak Vakula, čija fotografija krasi i odslovnicu knjige, dok je na naslovnici karikatura Tomislava Devčića.
Objavu zbirke omogućila je Općina Pitomača.

Osim na promociji, koja će se moći pratiti i izravno putom poveznice: https://www.facebook.com/onlinelivetvcro/ - zbirka će se može kupiti i u mnogim knjižarama.

Evo nam prve zbirke meteorima,
što naravno – ne sviđaju se baš svima,
ali vjerojatno će barem nekima…

Kada zavlada dosada,
možda i ne samo tada,
rime mnogi imaju rada
ili će ih zavoljeti od sada...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!