Neobična suradnja Nika Titanika i Zorana Vakule

00:42 / 24.05.2021.

Autor: HRT

promocija meteoslikovnice u Vik-u

promocija meteoslikovnice u Vik-u

Foto: HRT / HRT

Imena Nika Titanika i Zorana Vakule vjerojatno barem neke od vas podsjete na meteokarikature, i u svijetu poznatu Međunarodnu izložbu karikatura, koja se prije gotovo točno 3 godine održala u Klovićevim dvorima, a i sad traje i dopunjuje se na internetskim stranicama HRT-a.


No, ovaj put riječ je o nečem sasvim drugom.

Ova nesvakidašnja suradnja bila je povod da su u "Vijestima iz kulture" istodobno bila dva gosta.

Nik Titanik
i Zoran Vakula. Kombinacija na prvi pogled nekima možda djeluje čudna. Neobična.

Nik Titanik – vrsni karikaturist, osobito politički, koji svakodnevno objavljuje barem dvije karikature na temu aktualnog stanja u zemlji i inozemstvu.

Zoran
, poznatiji kao Vakula, glavni meteorolog HRT-a, koji, između ostaloga, svakodnevno piše o (ne)vremenu i zanimljivostima vezanim za meteorologiju na internetskim stranicama HRT-a.

Obojica se gotovo svakodnevno spominju u kojekakvom kontekstu. Ne uvijek pozitivnom. No, ovaj put bi trebali. Premda – ili baš stoga – što neće svakodnevno objavljivati karikature na temu vremenske prognoze, nego zato što su pokrenuli projekt meteoslikovnica pod nazivom “Vremenaste priče”.

Jedan piše, drugi crta. I to za djecu.
Primarno za stariju vrtićku skupinu i niže razrede osnovne škole, ali poneku će zanimljivost vjerojatno naći i stariji. Možda i mlađi.

Nakon upoznavanja i suradnje zahvaljujući Hrvatskom društvu karikaturista i međunarodne izložbe karikatura na temu meteorologije – koja još uvijek traje - njih dvojica su „kliknuli“ i pripremili prvu od planirane serije od 12 slikovnica na temu meteorologije.

Cilj im je educirati
- približiti neke često spominjane meteorološke termine mladima, skoro pa najmlađima, kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

Prva je priča „Vjetropirasta“.


Ali ne (samo) zato što su njih dvojica vjetropirasti – lakomisleni, i sve olako shvaćaju i nepromišljeno se upuštaju u ovaj projekt – iako bi neki mogli i tako komentirati - nego zato što govori o vjetru. Što je to vjetar, gdje se nalazi, kakav je, služi li čemu, kakvih sve ima vjetrova…

Hoće li nas vjetrovi dopuhati do pojašnjenja oblaka, sunca, kiše, snijega i drugih meteoroloških pojava ovisi i o kvaliteti „Vjetropiraste“ – koja nije samo slikopriča, nego djelomično i bojanka, a sadrži i premetaljke, rebuse, križaljku…

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!