Laureati 16. Gumbekovih dana

29.03.2023.

22:52

Autor: HinaVijesti iz kulture/HRT/E.P.C./V.M.

Dobitnici nagrada 16. Gumbekovih dana

Dobitnici nagrada 16. Gumbekovih dana

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Nakon dva tjedna smijeha i trinaest kazališno-kabaretskih predstava, 16. Gumbekovi dani završili su dodjelom nagrada. Najbolja predstava ove godine je predstava kazališta Komedija "Zagrepčanke i statičar", a redatelj je Ivan Leo Lemo. Na svečanoj dodjeli u Histrionskom domu Nini Kaić Madić za ulogu u toj predstavi dodijeljena je Gumbekova nagrada za najbolju žensku ulogu.

Tako je, nakon odgledanih trinaest predstava ovogodišnjeg festivala kabareta kojim se Glumačka družina Histrion svake godine prisjeća glumca Mladena Crnobrnje Gumbeka, odlučio ocjenjivački sud u sastavu: glumica Ankica Dobrić kao predsjednica, te kao članovi, scenografkinja Marta Crnobrnja, kći Mladena Crnobrnje Gumbeka, te Branko Babac kao predstavnik publike.

Na dodjeli je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Cabaretu "Zagrepčanke i statičar" Ivana Lea Leme titula najbolje predstave 16. Gumbekovih dana pripala je jer je, prema mišljenju žirija pročitanom na dodjeli, riječ o šarolikoj posveti današnjem Zagrebu punoj izvrsnih songova, koja se snažno nadovezuje na zagrebačku kabaretsku tradiciju.


Za ulogu Jessice Al Rhawi u toj predstavi Nina Kaić Madić dobila je Gumbekovu nagradu za najbolju žensku ulogu. Prema mišljenju žirija, izdvojila se svojom interpretacijom "zanimljivog lika s tajnom, kroz kojeg je ispričala snažnu priču o traumama današnjice, ujedno i nasmijavši i ganuvši publiku i ocjenjivački sud".


Gumbekova nagrada za najbolju mušku ulogu ove je godine otišla u ruke Lovre Jurage, za niz uloga u predstavi "Studentica" Dorotee Šušak i Divan Teatra, u kojima je, kako je obrazložio žiri,  "vještom transformacijom kroz mnoštvo uloga, nikada se ne ponavljajući, karizmatične pojave i jakog te ugodnog glasa, dao naslutiti svoj glumački potencijal".


Glumcu Adamu Končiću, kao "autentičnom svjedoku vremena i sjajnom kabare-majstoru" dodijeljena je Nagrada za izuzetan doprinos i razvoj cabareta. 


Končić je na festivalu kao autor i izvođač sudjelovao s predstavom "Kaj je ljubav?" u produkciji kazališta Komedije. 

Posebna priznanja 


Dodijeljena su i dva posebna priznanja, Mirni Medaković Stepinac za ulogu Bebe u istoimenoj predstavi Ljubomira Kerekeša i Kerekesh teatra iz Varaždina, te Kazalištu slijepih i slabovidnih Novi život, za izvedbu predstave Daniila Harmsa "Bam cabaret" 


Festival kabareta 16. Gumbekovi dani predstavio je u Zagrebu od 15. do 29. ožujka ukupno 13 predstava u službenoj konkurenciji, uglavnom zagrebačkih kazališta i kazališnih družina, uz gostovanje Kerekesh teatra iz Varaždina i Umjetničke radionice Prizor iz Beograda.


Izvan konkurencije na svečanom otvaranju praizvedena je predstava Glumačke družine Histrion "Sastavljamo vladu!" autora i redatelja Ivana-Gorana Viteza, koja je izvedena i posljednjeg dana festivala, nakon svečane dodjele nagrada, koje su laureatima zajednički uručili Zlatko Vitez, ravnatelj GD Histrion, te Marta Crnobrnja i Ankica Dobrić. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!