Izložba "Odgovor" Izvora Pende otvara se u NMMU

19:58 / 20.02.2022.

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Izvor Pende

Izvor Pende

Foto: HTV / HRT

Izvor Pende, dubrovački slikar srednje generacije, jedan je od trenutačno najtraženijih hrvatskih umjetnika na međunarodnoj sceni. Za njegove slike velikih formata golemo zanimanje pokazuju muzeji, galerije i kolekcionari. Posljednje dvije godine posvetio je novom, likovni kritičari kažu i njegovom dosad najboljem ciklusu, koji se do polovine travnja može vidjeti u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti.

Igra Zvuk Voda Otok Radost Predosjećaj Energija Nada Dubrovnik Entuzijazam

Iza umjetničkog anagrama, stoji sve ono što Izvor Pende, zapravo, jest.

Da ga upoznajemo samo preko njegovih monumentalnih djela, dojam bi o njegovoj osobnosti bio puno žešći, no iznenađenje koje slijedi kad skromnim i nenametljivim stavom o istim tim djelima progovara, ono je što, pored njegove majstorske umjetnosti, još više plijeni.

- Dosta često se spominje riječ samoizolacija koja meni, zapravo, i nije toliko strana jer uvijek kad radim na nekom ciklusu većinu svog vremena provodim u izolaciji u svom studiju, kaže Izvor Pende, akademski slikar.

I upravo je iz njega u Zagreb stiglo ovih 30-ak monumentalnih radova koje će, možda, mnoge podsjetiti na Edu Murtića, no Izvor Pende, na svom je umjetničkom putu od studija slikarstva u Düsseldorfu do ateljea u Dubrovniku izgradio drugačiji koncept, prestao tražiti inspiraciju jer za njega je slikarstvo, kaže, ponajprije, profesija. Slika svaki dan od 9 do 16 sati, a ostatak dana posveti se skicama svojih radova.

- Radi se o svojevrsnoj predmetnoj apstrakciji, za mene je slikarstvo način razmišljanja, najvažnije u tome procesu je građa slike i to je ono esecijalno, kaže Pende.

A baš to esencijalno, otkako je prije dvije godine došao na čelo Muzeja, donosi pred publiku ravnatelj i kustos Branko Franceschi koji je prije nekoliko godina, u čak tri grada Splitu, Zagrebu i Rijeci predstavio Izvora Pendu kpoji je izlagao s poznatim njemačkim umjetnikom Danielom Richterom čija djela na tržištu stoje stotine tisuća eura. A Izvorove?

- Izvor Pende je odlična investicija! Ja bih naglasio da će nas posjetiti više galerista iz inozemstva s kojima Izvor Pende radi i mislim da je to jedna nezapamćena situacija u našoj izlagačkoj prošlosti, kaže Branko Franceschi, ravnatelj NMMU, autor izložbe i postava.

Pa ako već Izvora Pendu vole i traže od Beča do New Yorka, a on, najnoviji ciklus prvo izloži u Hrvatskoj- trebalo bi tu ekskluzivu iskoristiti i doći u Nacionalni muzej moderne umjetnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!