Predstavljena biografija Vlade Gotovca

31.05.2022.

19:57

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Dnevnik/HRT

Knjigu je napisao pulski gradonačelnik

Knjigu je napisao pulski gradonačelnik

Foto: Igor Šoban / PIXSELL

U Zagrebu je predstavljena knjiga "Vlado Gotovac - prva politička biografija", koju je napisao pulski gradonačelnik Filip Zoričić. U njoj je prvi put cjelovito prikazan život i rad jednog od naših najpoznatijih intelektualaca i političara druge polovine dvadesetog stoljeća. 

Osam je godina Filip Zoričić istraživao, prikupljao i proučavao sve ono što je obilježilo život i djelo Vlade Gotovca. Pjesnika, filozofa, esejista, novinara, urednika, ali i političara iznimne erudicije koji se nikad nije libio otvoreno govoriti o komunizmu, režimu čija je bio žrtva, i koji je i u samostalnoj Hrvatskoj, i perom i s govornice, upirao u njezine probleme. 


- Govorim o njegovim pogledima i na kršćanstvo, na liberalizam, nacionalizam i na jedan novi način, na, zapravo, njegov način, izbacujem to van. Rekao bih da čuvamo biografiju na čovjeka koji nas je zadužio i ono što je on promovirao - sloboda koja nam toliko treba danas, građanski duh koji nam treba - to je, zapravo, bio Vlado Gotovac, kaže Zoričić.


- Vlado Gotovac je bio 21. predsjednik Matice hrvatske i sad se pojavljuje knjiga koja njegovo političko djelovanje pokazuje na sugestivan način. Jako je dobro da se svjetla reflektora malo usmjere ponovo na njega i na njegovo djelovanje, kaže predsjednik Matice Hrvatske Miro Gavran.


Ova je knjiga, ističe njezin autor, intelektualna biografija, ali i kronika o ključnom razdoblju hrvatske povijesti u Jugoslaviji. Dodatna su joj vrijednost svjedočanstva Gotovčevih prijatelja i suradnika te arhivska građa koja upotpunjuje sliku o njegovu djelovanju. 


- Njegova karijera, njegovo djelovanje obilježeno je paradoksima i ova knjiga odgovara na dio pitanja, a ja se nadam da će buduće knjige odgovoriti na sva, kaže Božo Kovačević, bliski suradnik Vlade Gotovca.


Ova Gotovčeva politička biografija mnogo je više od biografske knjige, kaže njegova kći Ana Gotovac, otkrivajući i druge zanimljivosti. 


- Donosi podatke o njegovom životu koje ljudi možda dosad nisu znali, donosi tijek suđenja, jednoga i drugoga, i donosi neke dokumente o tome, kaže. 


Knjiga je sada pred čitateljima, a autorova je želja da posluži ponajprije mladima kao motiv da se bave politikom i budu hrabri kao što je bio ovaj čovjek na njezinoj naslovnici.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!