Oproštaj od velikog hrvatskog dirigenta Nikše Bareze

18.01.2022.

19:47

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Antonia Ćosić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Umro maestro Nikša Bareza

Umro maestro Nikša Bareza

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Hrvatska je izgubila jednog od najvećih dirigenata koje je ikada imala. U 86. godini umro je maestro Nikša Bareza. Više od pola stoljeća suvereno je ravnao orkestrima u najvaćim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama, a 18 godina bio je i na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije.

Prije samo dva mjeseca na proslavi 100. rođendana Muzičke akademije izašao je posljednji put za dirigentski pult u Lisinskom. Izvanserijskom energijom za svojih 85 godina, maestro Bareza ostavljao je bez riječi i mnogo mlađe kolege glazbenike na sceni. Baš ništa nije odavalo dojam da s tog postolja ubrzo odlazi u vječnost.

- Maestro Bareza je obilježio 60. obljetnicu svog diplomiranja na Muzičkoj akademiji, a mi smo osnovali udruga ALUMNA, a člansku iskaznicu s rednim brojem 0001 je imao upravo maestro Bareza, rekao je Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije u Zagrebu.

A gotovo je cijela njegova karijera obilježena tim brojem. Počeo ju je graditi 60-ih kao dirigent i ravnatelj zagrebačke Opere, na čije se čelo prije nekoliko godina ponovno vraća, ali zbog brojnih nesuglasica unutar te kuće ogorčen odlazi.

Klanjali su mu se i na svjetskim pozornicama. Bio je stalni dirigent Opere u Zürichu, Sankt Peterburgu, Grazu, rado viđen gost Hamburške i Bečke opere te milanske Scale, gdje je prvi put nastupio 1991. ravnajući operom Parsifal Richarda Wagnera.

Smatrao je da ne smijemo izgubiti svoju glazbenu baštinu, pa je uz Zagrebačke soliste, HRT-ove simfoničare i mnoge druge orkestre s kojima je ravnao nastojao njegovati hrvatske skladatelje, a posebno je bio odan i suvremenoj glazbi.

- S druge strane bio je vrlo zainteresiran dirigent, čak i pod stare dane bio je zainteresiran naučiti nove partiture, rekao je Mladen Tarbuk, skladatelj i dirigent.

Ta glad za neprestanim traganjem, učenjem i otkrivanjem nepoznatog imala je ishodište u maestrovoj životnoj filozofiji.

"Što čovjek više zna, to je kritičniji prema sebi, to je oprezniji i to zahtjeva više od sebe pa mu treba više distance i više vremena. Kad manje znate, onda vam se čini da sve možete napraviti jer to ide nekako".

Operna je scena utihnula uoči velikog krešenda koji će se dogoditi na zagrebačkoj sceni. Sutrašnji će Trubadur u HNK biti posvećen maestru i velikom gospodinu, posljednjem doajenu dirigentske scene.

U povodu smrti velikog hrvatskog dirigenta, večeras na Prvom programu HTV-a bit će emitirane posebne Vijesti iz kulture, a prigodne emisije možete pogledati i na Drugom i Trećem programu HTV-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!