Tko će voditi HNK u Zagrebu? Za čelno mjesto natječe se troje kandidata

15.10.2021.

20:48

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Tko će voditi HNK u Zagrebu?

Tko će voditi HNK u Zagrebu?

Foto: Dnevnik / HRT

Tko će u idućoj sezoni voditi Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, javnost bi trebala doznati vrlo brzo. Kazališno vijeće danas je otvorilo prijave. Za čelno mjesto natječe se troje kandidata. 

Tjednima se u medijskom prostoru pisalo o dvije izvjesne kandidature - dosadašnje intendantice Dubravke Vrgoč te glazbene umjetnice, znanstvenice i diplomatkinje dr. Ive Hraste Sočo. No u utrku je, za mnoge neočekivano, ušao i akademski slikar Damir Medvešek, dugogodišnji zaposlenik HNK.

- Imam 35 godina iskustva, rekao je akademski slikar i kandidat za intendanta Damir Medvešek.

Sve troje kandidata predložilo je i svoje programe, no u javnosti se već dulje nagađa da su sve karte na strani posebne savjetnice dr. Hraste Sočo koja je kao sopranistica stasala u upravo u tom kazalištu.

- Osnovna misao koja me je vodila o kandidaturi intendantice HNK u Zagrebu bila je svjesnost o vraćanju HNK isključivo u središte umjetničkih događanja i omogućavanja svim zaposlenicima mirnog okruženja za rad, poručila je producentica i znanstvenica, kandidatkinja za intendanticu dr. sc. Iva Hraste Sočo.

A posljednjih smo godinu dana bili svjedoci brojnih nemira o kojima je svjedočila većina zaposlenika HNK, tražeći i ostavku intendantice Vrgoč. Unatoč takvim okolnostima, ulazi u novu utrku.

- Što me motivira? Motivira me to što mislim da je ovaj teatar postao prepoznati teatar u ovoj državi, gradu i Europi. Postao je doista jedno mjesto europskih suradnja i smatram da to treba razvijati u budućnosti i motivira me publika, dodala je intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč.

Kazališno vijeće sada kreće u proceduru.

- Mi smo sve to pregledali, to se ovdje zaključava u jedan sef i ujutro šalje jedan primjerak ministrici, a jedan primjerak gradonačelniku Grada Zagreba, kazao je predsjednik Kazališnog vijeća Duško Ljuština.

Odluka bi trebala biti zajednička, no ne usuglase li se, ministrica u idućih 45 dana ima pravo, s obzirom na to da je Ministarstvo kulture, odnosno država većinski vlasnik HNK, donijeti konačnu odluku. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!