"Pelješac festival Orebić"- otvorenje zasjenio skandal

21.07.2022.

20:02

Autor: Stana Živkušić/Zrinka Turalija Kurtak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Otet "Pelješac festival Orebić"

Otet "Pelješac festival Orebić"

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Sinoć je pod vedrim nebom iznad Pelješca, u Orebiću, održan događaj godine. Svjetski poznati argetinski tenor Jose Cura otvorio je prvu večer manifestacije "Pelješac festival Orebić", s bukureštanskim metropolitan orkestrom i solistima nacionalne opere. No cijeli događaj zasjenila je priča o ukradenom festivalu.

Melodije opernih solista uz pratnju bukureštanskog metropolitan orkestra, oduševile su posjetitelje Pelješkog festivala. No, nisu svi jednako oduševljeni.

Sandra Milankov, direktorica Novosadske Opere i začetnica festivala "Grada kapetana", od djetinjstva je vezana za Orebić, a lani je Josea Curu pozvala na inauguracijski koncert. Prihvatila je da ove godine bude umjetnički ravnatelj festivala, no tvrdi, on je preoteo njezinu ideju. I napravio svoj festival - prema njezinu konceptu.

- On je htio da bude i generalni ravnatelj umjesto mene, to sam naravno odbila. On je nakon toga nastavio s odgovornima da planira, ili odgovorni sa njim Pelješac festival. Mene su kompletno izgurali iz cijele priče, kaže Sandra Milankov. 

- Nakon ovakve večeri, nije vrijeme za polemiziranje. Mogu jedino reći, ako ta gospođa ima nešto s lokalnom upravom, to je izvan moje moći. Nije na meni da se uplećem u njezine odnose s drugima, no pogrešno je reći da sam ja nešto oteo. Nisam ništa oteo, samo sam napravio ono za što sam bio zadužen, rekao je Jose Cura, generalni direktor Pelješac festivala Orebić.

Prema navodima gospođe Milankov, potpisana je izjava da se nijedan festival sličan njezinu neće organizirati bez njezine suglasnosti. Iz općine tvrde - festivali su različiti.

- Ali vidjeli ste iz samih tih izjava da je ovaj festival drugačiji, da se on razlikuje, tako da to nije isto. Mi smo otvoreni za svakoga, otvoreni smo i za Sandru jer to smo lani skupa, zajedno pokrenuli. Nekad se prijatelji raziđu, a možda se opet i spoje, rekao je Tomislav Ančić, načelnik Orebića.

Unatoč prijeporima zbog kojih Sandra Milankov pokreće i sudski postupak, Orebić je sinoć bio glazbena meka, a domaćini bi željeli da tako ostane i u budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!