Nova kazališna sezona nikada nije bila neizvjesnija

21.09.2021.

15:42

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Studio 4/V.M./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Žarko Bašić / PIXSELL

Nova kazališna sezona nikada nije bila neizvjesnija. Ovih dana mnogim gradskim kazalištima stigao je hladan tuš - blagajne vlasnika su presušile, već dugo nema novaca na kazališnim računima, problemi se trpaju pod tepih već mjesecima i tome je, čini se, došao kraj.

U prošloj su sezoni kazalištarci, uostalom kao i svi umjetnici, strahovali od lock downa, no nisu ih pokolebale ni stroge epidemiološke mjere zbog kojih su im gledališta prepolovljena, hladni pogon i dalje je nastavio uzimati svoje, ali program se kontinuirano nastavio, činilo se, nikad aktivnija kulturna scena.


Zbog aktualnih okolnosti, zastori su u mnogim kazalištima sada, pak, spušteni.


Što to konkretno znači – u Studiju 4 komentirali su ravnatelj Kazališta Marina Držića u Dubrovniku Paolo Tišljarić i ravnateljica kazališta Trešnja Višnja Babić:

Paolo Tišljarić je na početku uključenja u Studio 4 istaknuo da su nedavno od dubrovačkoga Ureda za kulturu dobili obavijest da se kompletni novac za program smanjuje na apsolutni minimum.


- Naravno, svi moramo nositi teret krize i razumijemo situaciju, ali nama je u takvim okolnostima nemoguće izlaziti s premijerama, rekao je Tišljarić.


S obzirom na kompleksnost kazališnih produkcija, Kazalište Marina Držića moralo je odgoditi premijeru “Hamleta“ Livije Pandur:


- Zasad smo je premjestili na proljeće, a kakva će biti situacija još ne znamo. Čekamo da se gradski proračun stabilizira, pa čemo donijeti odluku o tome kako ćemo nastaviti raditi, ustvrdio je Tišljarić.


Ravnateljica zagrebačkog kazališta Trešnja Višnja Babić napomenula je da nakon proračuna od 2 milijuna kuna u sezoni 2018./2019., novac im je smanjen već lani – na 500 tisuća kuna.


- To je katastrofa. Situacija nije od jučer. Problemi su počeli već u dinamici isplata, to je nama jako važno jer moramo znati koliko ćemo svaki mjesec dobiti. Prošle godine smo se uspjeli izvući jer su nam izišli ususret iz Ureda za kulturu i dozvolili da prenamijenimo novac i za premijere i za reprize pa nam je uspjelo, objašnjava Babić.


Međutim, ove su godine očekivali ista programska sredstva kao lani, ali su ona u startu srezana za 20 do 25% - ovisno od kazališta do kazališta.


- Mi smo, ipak, morali izaći s programom premijera, no najednom je dotok novca stao. Tražili smo sastanak s novim gradonačelnikom koji nas je primio, i koji je rekao da će nastojati to riješiti, međutim očito su problemi veći. Mi smo ponovno tražili sastanak, ponovno nas je primio, i objasnio da novca jednostavno nema, kaže Babić.


To je, smatra Babić, i fer, jer bolje je reći da novca nema i da se stane s premijerama, nego da se dalje gomilaju dugovi.


- Međutim, premijere jednostavno ne možemo izvesti. Budući da nisam podmirila ni sve dugove od prošle godine, ja ne mogu i dalje gomilati dug. To bi bilo vrlo neodgovorno, ustvrdila je Babić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!