Nakon brunih desetak dana izabrano novo vodstvo DHK

31.05.2023.

10:09

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Hrvojka Mihanović-Salopek

Hrvojka Mihanović-Salopek

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ovih dana Društvo hrvatskih književnika dobilo je novo vodstvo. Za predsjednicu je izabrana književna povjesničarka Hrvojka Mihanović-Salopek, a potpredsjednici su Mirko Ćurić i Željka Lovrenčić. 

Kojim smjerom planiraju voditi Društvo u kojem su pojedini članovi već podnijeli ostavke na neke svoje dužnosti, doznali smo od nove predsjednice Hrvojke Mihanović-Salopek koju smo ugostili u Vijestima iz kulture:

Izboru novoga vodstva prethodilo je burnih desetak dana: od prijepora i ostavki do izvanredne i neizvjesne izborne skupštine na kojoj je protukandidat bio dosadašnji predsjednik Zlatko Krilić.

Julijana Matanović i Mario Kolar podnijeli su, naime, ostavke na mjesto urednika časopisa Republika uz obrazloženje da nekim članovima nije bila po volji njihova uređivačka politika.

- Ja ne bih rekla da su to neki veliki prijepori. Činjenica je da je kolegica Matanović to tako samostalno odlučila iako sam ja u svojem govoru pred našim članstvom pohvalila i rad Republike i Mosta i Male knjižnice DHK-a. Međutim, što je bilo prije mene, ja ne znam. Ako su na skupštini bile nekakve kritičke primjedbe i ideje, možda ih se nije trebalo tako k srcu uzeti. Mislim da je ulje na vatru dolilo i to što je kolegica bila kandidat gospodina Krilića za potpredsjednicu, a članstvo je odlučilo drugačije. Na članstvo se utjecati ne može, oni imaju svoju slobodnu volju, oni biraju ne samo predsjedništvo, nego i upravni odbor koji ja moram prihvatiti i s njima surađivati i to je prema statutu DHK uobičajeno, rekla je Hrvojka Mihanović-Salopek.

Svoje stajalište Julijana Matanović pojasnila je u objavi na Facebooku:

Matanović i Kolar svoju su odluku da podnesu ostavke obrazložili mišljenjem da nova struja koja dolazi ne podržava njihovu uredničku politiku. Očekuje li nova predsjednica nove prijepore i ostavke ili njezin program ide u smjeru zajedništva?

- Uvijek ide s ciljem zajedništva i suradnje. Možda čak nije ni loše da imamo nekakvu dinamiku, ljudi se možda i zasite jednoga posla. Ja sam uvjerena da će kolegica Matanović i dalje imati svoju uspješnu karijeru. Ja sam joj i poželjela uspjeh, a nama se već javilo nekoliko članova koji imaju veliko iskustvo u uredničkom radu i kad bude raspisan natječaj odlučit ćemo, dakako u dogovoru, tko će to nastaviti i mislim da neće biti nikakvog problema, odgovorila je Mihanović-Salopek.

Kakav je program, te koji su ciljevi i smjer u kojem nova predsjednica namjerava voditi DHK?

- Meni se čini da mi je članstvo poklonilo povjerenje upravo zato što dolazim iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti gdje sam se itekako na znanstvenim projektima naučila i napraviti dobru koncepciju, dobar plan rada i organizaciju, sastaviti dobar tim i onda biti jako kooperativan s tim timom - ponekad možda treba i popustiti i odustati od nekih vlastitih ideja i probati se uskladiti sa svekolikim članstvom, to jest, u ovom slučaju, s Upravnim odborom, ističe Mihanović-Salopek.

Naša sugovornica smatra da su pojedini ogranci društva "malo utrnuli, među njima Dubrovnik, Split, Varaždin, Čakovec."

- Treba ih obnoviti, možda se i članstvo zbog korone malo rasulo. Treba ih iznova potaknuti i određenim programima. Zatim bih htjela pojačati suradnju sa svim srodnim književnim i kulturnim udrugama - i Maticom hrvatskom, i Hrvatskim društvom pisaca, i Braćom hrvatskog zmaja, Društvom prijatelja glagoljice itd. Otvorena sam za svu suradnju, kao što je i Upravni odbor u kojem su vrlo dobri stručnjaci. Jako sam sretna da radim s tako uglednim ljudima i mislim da ćemo se složiti, napominje Mihanović-Salopek.

Najavljuje i obnavljanje međunarodnih veza te uvođenje reda na internetskoj stranici:

- Odmah sam primijetila da nam na webu ne štimaju biografije naših članova; neke su jako dobre, neke su zastarjele, a nekih uopće nema, zaključila je nova predsjednica DHK Hrvojka Mihanović-Salopek. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!