Meštrovićev paviljon postao "plaža"

02.06.2023.

09:36

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/Hina/HRT/V.M.

"Dance de luxe"

"Dance de luxe"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Galerija Bačva do kraja kolovoza bit će plaža. Riječ je zapravo o prostornoj instalaciji njemačkog umjetnika Olafa Nicolaija i dubrovačke umjetnice Mariane Pende, izgrađenoj posebno i samo za prostor Meštrovićeva paviljona u Zagrebu.

Dubrovačka umjetnica Marijana Pende i svjetski poznati njemački umjetnik Olaf Nicolai dugogodišnji su prijatelji. Ljeti im je poveznica dubrovačka plaža Danče pa, nije slučajno, nastala ideja o zajedničkom izložbenom projektu koje je u srce donio miris Mediterana.

Izložbu postavljenu u zagrebačkoj Galeriji Bačva je obišla ekipa Vijesti iz kulture:

- Boravak u Hrvatskoj bio mi je glavna inspiracija, a i ovaj prostor galerije je fantastičan. Možete stajati dolje ili izložbu promatrati odozgo. To je dobra perspektiva za pejzaž koji sam stvorio više iz vlastite mašte nego što ga uistinu možemo vidjeti, komentira Olaf Nicolai.

Pred publikom akromatska prostorna slika koja pokazuje topografiju Danča, Olafu Nikolaiu poslužila je kako bi dočarao taj kameni lokalitet, jedan od rijetkih, nepregaženih turističkom industrijom.

Na njemu je kiparica Mariana Pende razvila svoje skulpture koje zapravo predstavljaju privremenu arhitekturu plaža, posebice ljeti - ručnike, lopte, spužve napravila je od posebnih materijala i svojom umjetničkom vizijom dala dodanu vrijednost ovoj instalaciji.

"Dance Deluxe"

"Dance Deluxe"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Ja sam uzela određene postojeće objekte s Danča i realizirala sam ih u svojoj tehnici dodajući neke detalje, kaže Mariana Pende.

Kustos izložbe i ravnatelj Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti (NMMU) Branko Franceschi ističe da su se "njih dvoje zajedno dosjetili plesa pod suncem."

- Dance Deluxe u naslovu asocira naravno na Danče i taj hedonizam ljeta koji će ovo ljeto biti najvažnija zagrebačka plaža jer će se ovdje odvijati mnogobrojni sadržaji koji će okupljati ljude, a koje će organizirati Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, kaže Franceschi.

Ovo nesvakidašnje umjetničko djelo posve je netipično u našem likovnom prostoru, a publika ga može vidjeti do kraja kolovoza.

"Dance Deluxe"

"Dance Deluxe"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Olaf Nicolai autor je tlocrtne topografije na crnom podu Galerije Bačva, a umjetnica Mariana Pende od otpada proizvodnog procesa posljednje dubrovačke tvornice, stvorila je nov proizvod u obliku prostornih instalacija.

- Nicolai je interdisciplinarni umjetnik i njegov je doprinos izložbi rekonstrukcija topografije Danča u obliku akromatske slike na podu galerije, na kojemu su šarene skulpture Mariane Pende koje sugeriraju privremenu plastiku koja nastaje tijekom ljeta, objasnio je Franceschi.

Veleposlanik Republike Njemačke Christian Hellbach poručio je da je ova instalacija odlična metafora za "ono što nam najviše treba, a to je konstruktivna suradnja i međusobno razumijevanje".

Izložba je ostvarena u partnerstvu s NMMU te ostaje otvorena do 27. kolovoza.

Galerija Bačva Meštrovićeva paviljona nudi i raznolik popratni program tijekom lipnja, koji uključuje satove joge i meditacije, kazališnu predstavu "Plavi planet" nastalu u suradnji s Kazalištem Smješko, koncert "Luxuzna sonata" u suradnji s Ansamblom Synchronos, performans Slastičarna Dubai Antuna Sekulića te program knjižare Fraktura "Čitam na plaži".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!