Upravno vijeće "Lisinskog" traži Siriščevićevu smjenu

21.02.2023.

19:58

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Upravno vijeće Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog zatražilo je od zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se Dražen Siriščević razriješi dužnosti ravnatelja. Mišljenje je, kažu u vijeću, doneseno zbog utvrđenih kršenja zakona i statuta te ustanove. Ravnatelj Siriščević opovrgava sve optužbe.

Dražen Siriščević od 2008. na čelu je Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, ali nikad dosad toliko pritužbi nije stiglo na njegov račun. Potpisuje ih Upravno vijeće kojim predsjeda naš poznati violinist Goran Končar, koji nije bio raspoložen za izjave te je za HTV pismenim putem obrazložio stajalište Vijeća.

- Statut Ustanove propisuje da Ustanova obavlja djelatnost na temelju godišnjeg programa rada i razvoja koji je ravnatelj dužan podnijeti Upravnom vijeću na usvajanje. Ravnatelj je Upravnom vijeću dužan podnositi i izvješće o radu i poslovanju. Ni jedan ni drugi dokument godinama nije podnesen Upravnom vijeću, čime je ravnatelj prekršio Statut Ustanove.

- Kad je došao upit na moju adresu da se izjasnim o nepravilnostima, ja sam uredno odgovorio pisano na to, argumentirano i rezolutno odbacio sve što mi se stavlja na teret, rekao je Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane "Lisinski".

I lako se može provjeriti, kaže, na internetskim stranicama "Lisinskog", gdje je objavljeno i financijsko izvješće za prošlu godinu.

- U kojem se lijepo vidi da smo prošlu godinu završili za 3,8 milijuna kuna dobiti ili pola milijuna eura dobiti, rekao je Siriščević.

No unatoč tomu, Upravno vijeće zamjera mu i nezakonitu rekonstrukciju i obnovu zgrade zbog čega je Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode privremeno obustavio radove. A spočitava mu se i netransparentno dijeljenje ulaznica za koncerte, posebice za onaj Placida Dominga.

- Ulaznice su se prodavale odnosno dijelile prema važećem cjeniku odnosno prema pravilniku o besplatnim ulaznicama, rekao je Siriščević.

Za epilog ove priče zadužen je zagrebački gradonačelnik.

- Prijedlog još nije došao do mene. Kada dođe, vidjet ću o čemu se radi, poručio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

"Pet za ljubav, nula za zlobu" jubilarni je slogan Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog koja slavi 50 godina postojanja. Podjeljenija nego ikad prije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!