Prvi intervju novog ravnatelja Opere HNK Zagreb G. Suriana

04.05.2021.

08:57

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Giorgio Surian

Giorgio Surian

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Giorgio Surian, hrvatski nacionalni operni prvak, imenovan je novim ravnateljem Opere HNK u Zagrebu, zamijenivši na tom mjestu Marcella Mottadellija. Kazališno vijeće potvrdilo ga je na posljednjoj sjednici.

Proslavljeni bas-bariton tijekom svoje bogate karijere zahvaljujući nevjerojatnom rasponu glasa ostvario je više od 160 uloga. Nastupao je s najvećim svjetskim opernim zvijezdama, a za svoj rad primio je sve najvažnije nagrade među kojima prošle godine Nagradu hrvatskog glumišta za životno djelo.


Intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč izjavila je da je riječ o jednom od naših najvećih pjevača koji je svoju slavu stekao na velikim međunarodnim pozornicama.


- Ima međunarodne reference velikog umjetnika, nacionalni je operni prvak, dakle ime koje svakako može garantirati prosperitet Opere Hrvatskog narodnog kazališta, rekla je Vrgoč.


Giorgio Surian ekskluzivno u Vijestima iz kulture govorio je o svom programu i prvim potezima:


Preuzimanje "vruće fotelje"


Surian na čelo zagrebačke Opere dolazi u poprilično osjetljivom razdoblju HNK-a - posljednjih mjeseci svjedočili smo problemima u kazalištu, pobuni djela zaposlenika, te, konačno, i odlasku maestre Motadellija.


- Ja sam obiteljski čovjek. Imam lijepu obitelj i volim familiju. Kazalište je jedan veliki skup ljudi koji treba biti kao jedna familija. U svemu postoji ljubav, da toga nema ne bi bilo ni nas. Čovjek teži prema tome, i nadam se da ću na neki način doći do njihovih srca, da možemo naći zajednički jezik i da nam bude svima ugodnije i ljepše, i da ne bude tih situacije, rekao je Surian.


Ambiciozan program: Verdi, Puccini, ruski repertoar i opera za djecu


Surian je nastupao na brojnim svjetskim pozornicama, i dobro zna kako funkcionira kazalište iz svih uglova, pa je bilo zanimljivo saznati koje naslove već sada može obećati zagrebačkoj publici i ima li među njima djela hrvatskih autora.


- Sigurno će biti Verdijev „Krabuljni ples“, razmišljali smo i o jednoj prekrasnoj operi – Puccinijevoj „La rondine“, koja već puno godina nije bila izvođena, i to je opera za koju je Puccini rekao da u početku nije imao veliki uspjeh s njom, ali mu je najdraža opera. Prema tomu, ako je njemu bila najdraža, onda će biti i nama, najavljuje Surian.

Giorgio Surian

Giorgio Surian

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Surian je najavio i jednu operu iz ruskog repertoara, ali još nije konačno odlučeno koje će to djelo biti.


- S druge strane, bit će obnove koje smo radili prošle godine, a imamo i za djecu prekrasnu operu Benjamina Brittena „Mali dimnjačar“ koja će biti izvedena u foajeu kazališta. Uz to, imam i ideje za specifične koncerte koji će uvijek biti vezani za neku temu, primjerice za rusku operu, odnosno grand opera koje su obuhvaćale i balet, otkriva Surian.


Najavio je i druge tematske koncerte, poput Božićnog i onog posvećenog Shakeseareu, te glazbene večeri posvećene mladim opernim snagama.

Siguran sam da idemo na nešto tradicionalno, ja sam tradicionalist.

Giorgio Surian

Pjevačka i redateljska pojačanja?


Posljednjih godina mali je broj opernih naslova na sceni HNK Zagreb, a dolazak nekih novih pjevačkih ili redateljskih imena trebao bi to primijeniti.


- Radio sam s vrhunskim redateljima i dirigentima, poznajem ih jako dobro i već sam neke kontaktirao. Mislim da ćemo tu napraviti jako dobru suradnju. Već smo dogovorili neke naslove tako da sam siguran da idemo na nešto tradicionalno, ja sam tradicionalist, i nadam se da će tako i biti, ističe novi ravnatelj Opere HNK Zagreb.


O novom šefu-dirigentu Orkestra HNK Zagreb, maestru Aleksandru Kalajdžiću, Surian kaže da ga je osobno upoznao nedavno, i da ga jako cijeni.


- Čuo sam da je potvrđeno dobar dirigent i nadam se da će suradnja biti odlična, zaključio je Giorgio Surian.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!