Giorgio Surian novi je ravnatelj Opere HNK Zagreb

03.05.2021.

18:25

Autor: Hina/V.M.

Giorgio Surian kao Mefisto/HNK Rijeka

Giorgio Surian kao Mefisto/HNK Rijeka

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Hrvatski bas-bariton i nacionalni operni prvak Giorgio Surian imenovan je novim ravnateljem Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, priopćeno je u ponedjeljak iz HNK-a.

Kako se navodi u priopćenju, Kazališno vijeće potvrdilo je Suriana na zadnjoj održanoj sjednici. On je na mjestu ravnatelja Opere zamijenio maestra Marcella Mottadellija.


- Mogućnost djelovanja na mjestu ravnatelja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu za mene je kruna i svojevrsna suma moga svekolikog umjetničkog djelovanja. Ovo je veliko priznanje, ali i veliki izazov i obveza predvoditi ansambl vrhunskih i talentiranih umjetnika, osigurati im najbolje moguće uvjete rada, planirati program i repertoar prema mogućnostima ansambla te privući publiku i proširiti interes za operom, rekao je novi ravnatelj Surian, kako se prenosi u priopćenju HNK-a.

- Bez obzira na veliki zadatak koji se nalazi preda mnom, smatram da ne postoji bolji način i pozicija s koje bi svoje dugogodišnje iskustvo u opernoj umjetnosti imao mogućnosti objediniti i predati na raspolaganje zagrebačkoj i inoj publici, rekao je Surian. 


Dodao je da je HNK u Zagrebu najstarija hrvatska kazališna ustanova te su od njega kao takvog razumljiva očekivanja dostojnog repertoara od strane zagrebačke, hrvatske, ali i strane publike. 


- Posebno u ovo doba, važnije je nego ikada publici predstaviti svježe, nove i upečatljive naslove, a ja se duboko nadam da ću u tome, kao i u svim svojim naumima vezanim za boljitak Opere i kazališta i uspjeti, izjavio je.

Girgio Surian u režiji Radio Rijeke

Girgio Surian u režiji Radio Rijeke

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Surian je rođen u Rijeci 1954. godine a već kao 20-godišnjak debitirao je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te je veliku međunarodnu karijeru nastavio na najvećim pozornicama svijeta. Glazbeno obrazovanje stekao je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani i Konzervatoriju u Trstu i Padovi a usavršavanje je završio u prestižnoj školi milanske operne kuće La Scala.


- Tijekom svoje bogate karijere te zahvaljujući nevjerojatnom rasponu glasa, ostvario je preko 160 basovskih i bas-baritonskih različitih uloga a pjevao je pod glazbenim vodstvom najvećih dirigenata kao što su Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Lovro pl. Matačić, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Placido Domingo i drugi, priopćio je HNK.


Surađivao je i s vrhunskim redateljima te nastupao s najvećim opernim zvijezdama. Snimio je petnaest nosača zvuka za velike diskografske kuće i deset video opera. Pedagoškoj karijeri posvećuje se od 2008. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Giorgio Surian u "Tosci"/HNK Rijeka

Giorgio Surian u "Tosci"/HNK Rijeka

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Za doprinos glazbenom stvaralaštvu Surian je odlikovan mnogim nagradama poput Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996. godine, a iste godine dobiva i nagradu Orlando za najbolja dostignuća u glazbenom, odnosno dramskom programu te nagradu Varaždinskih baroknih večeri.


Godine 2019. Surian je dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje mušku ulogu u operi za ulogu Macbetha u istoimenoj operi Giuseppea Verdija te nagradu za životno djelo Grada Rijeke. Godine 2020. osvaja Nagradu hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!