17:09 / 13.04.2021.

Autor: Hina

HNK Zagreb: upozorenja pred otkaz sindikalnim povjerenicima

Prosvjed protiv Uprave HNK, Zagreb, 26. ožujka 2021.

Prosvjed protiv Uprave HNK, Zagreb, 26. ožujka 2021.

Foto: Patrik Maček / PIXSELL

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever pozvao je intendanticu zagrebačkog HNK-a Dubravku Vrgoč da povuče upozorenja pred otkaz upućena sindikalnim povjerenicima, a Vrgoč je ustvrdila kako se Upravi toga kazališta neosnovano imputira nepridržavanje zakonskih odredbi te pozvala na dijalog.

NHS: Postupak intendantice strašan i neprihvatljiv


Izdavanje upozorenja pred otkaz upućena sindikalnim povjerenicima HNK-a Zagreb zbog sudjelovanja u prosvjedu protiv Uprave u pismu intendantici Sever ocjenjuje neprihvatljivim te ističe kako je bila riječ o legitimnom prosvjedu koji je Sindikat organizirao u skladu s hrvatskim i međunarodnim propisima, a na kojemu su sindikalni povjerenici HNK-a u Zagrebu sudjelovali u ime članova svojih sindikata.


- Tom prilikom upućeni su prigovori i kritike na vođenje i upravljanje HNK-om, na odnos prema zaposlenicima pa i tijekom pandemije bolesti covid-19. Za te javno izgovorene riječi i sindikalno djelovanje Vrgoč im je "udijelila" upozorenja pred otkaz, napominje Sever.


On smatra "strašnim i neprihvatljivim" da se takav postupak nadređenih dogodi u Hrvatskoj, koja je dio Europske unije, ratificirala je temeljne konvencije MOR-a, Europsku socijalnu povelju, ima važeći Zakon o radu, Gospodarsko-socijalno vijeće, važeći Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i važeći kolektivni ugovor za HNK.


To što se "u Hrvatskoj, u javnoj ustanovi čije je vodstvo pod izravnom odgovornosti Grada Zagreba i Vlade RH, otkazom prijeti sindikalnim povjerenicima zbog izvršavanja njihove sindikalne obveze, njihove javno izgovorene riječi i kritike koju su javno izgovorili" ocjenjuje kao "kažnjavanje" čija je svrha "zapravo odmazda i 'tjeranje straha u kosti".

Sever: Prekršene konvencije, povelje i zakon


Sever tvrdi da je tim postupkom Vrgoč prekršila temeljne konvencije MOR-a, Povelju EU, Europsku socijalnu povelju, kao i članak 186. hrvatskoga Zakona o radu. Nadalje, ocjenjuje to udarom "na pravo i slobodu sindikalnog organiziranja i djelovanja, na pravo i slobodu govora i javno izražavanje stavova organizacije", ali i udarom "na demokraciju i temeljne vrijednosti suvremenog svijeta, Europe i Hrvatske".


- To je čin odmazde i zastrašivanja, ne samo prema organizatorima, sudionicima i podupirateljima tog javnog prosvjeda, nego i onima koji bi ubuduće napravili i pokušali napraviti nešto slično, a to je jednostavno nedopustivo, ističe Sever.


Ako Vrgoč ne povuče upozorenja NHS će o njezinim postupcima izvijestiti hrvatski i međunarodni sindikalni pokret.

Konferencija za novinstvo Uprave HNK Zagreb/arhiva

Konferencija za novinstvo Uprave HNK Zagreb/arhiva

Foto: Marko Prpić / PIXSELL

Vrgoč: Uprava HNK-a Zagreb pridržava se svih zakonskih odredbi


U odgovoru na dopis predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata intendantica Dubravka Vrgoč ističe kako ne stoje tvrdnje da ona ne prihvaća dijalog sa sindikatom, a upozorava i na pogrešno tumačenje razloga zbog kojih su zaposlenicima upućena upozorenja pred otkaz.


- Primila sam Vaš dopis i zatečena sam njegovim sadržajem, osobito kvalifikacijom da ne prihvaćam kritiku i prigovore na svoj rad te da sindikat ne doživljavam kao socijalnog partnera i ravnopravnog sugovornika. Upravo obrnuto, za cijelo vrijeme svoga rada u HNK Zagreb nastojim zajedno s upravom poboljšati uvjete rada zaposlenika uz izniman angažman oko sindikalnih pitanja, piše Vrgoč.

HNK Zagreb/arhivska fotografija

HNK Zagreb/arhivska fotografija

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U odgovoru intendantica poručila je Severu da "i sam tvrdi da je HNK hram kulture s izuzetno velikim ugledom u zemlji i inozemstvu te je stoga svjestan da je taj ugled stečen zajedničkim radom u suradnji uprave, umjetnika i svih zaposlenika."


Napominje kako Uprava HNK Zagreb niti u jednom trenutku ne dovodi u pitanje demokratsko pravo na organiziranje prosvjeda i štrajka, te naglašava da upozorenja nisu upućena zbog organiziranja prosvjeda, kako se to u Severovu pismu "krivo tumači".


- Iznenađuje nas sadržaj istupa, zbog kojih smo i reagirali upozorenjem. Govornici su redom komentirali programsku i repertoarnu politiku kazališta, a iz mnogih iskaza za vrijeme skupa razvidno je da sindikalni povjerenici ne samo da su vrijeđali i omalovažavali upravu, nego su joj izravno prijetili, pojašnjava Vrgoč.

Vrgoč: Radnici upozoreni zbog nedoličnog i uvredljivog ponašanja


Razlog upozorenja upućena radnicima isključivo su, navodi, "nedolično i uvredljivo ponašanje, kojim je narušen ugled Kazališta". To ponašanje, dodaje, "predstavlja osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa zbog kojih Kazalište ima pravo bez prethodne opomene izvanredno otkazati ugovor o radu sukladno cl. 91 st. 1. točke. 16. i 17. Pravilnika o radu".


Netočnim ocjenjuje i navode da bi ovakvim postupanjem bile povrijeđene odredbe bilo kojeg pravnog akta koji se nabraja u Severovu očitovanju, a posebice čl. 186 Zakona o radu.


- Pravo je uprave da organizira rad i uvjete rada te je nelogično očekivati da se radnici ne trebaju držati Zakona o radu, Pravilnika o radu te Kolektivnog ugovora, dok se s druge strane upravi neosnovano imputira nepridržavanje zakonskih odredbi, smatra Vrgoč.


U svrhu poticanja dijaloga, pozvala je Severa na sastanak o toj temi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!