16:08 / 24.11.2020.

Autor: Petar Vlahov/Studio 4/Hina/V.M./HRT

Zataškava li HNK Zagreb slučajeve koronavirusa?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog sumnji da je prekršila važeće epidemiološke mjere, te navoda o zataškavanju slučajeva koronavirusa, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi podnio je kaznenu prijavu protiv intendantice Dubravke Vrgoč.
Zbog sumnji da je prekršila važeće epidemiološke mjere, te navoda o zataškavanju slučajeva koronavirusa, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi (HSDK) podnio je kaznenu prijavu protiv intendantice Dubravke Vrgoč.

- HNK-a Zagreb odbacuje optužbe za zanemarivanje zdravlja djelatnika

Detalje o tom sučaju je u Studiju 4 iznijela operna prvakinja zagrebačkog HNK-a Cecilija Car Hrgović koja je ustvrdila je da je nakon mnogobrojnih apela djelatnika da istinom i dokazima informiraju javnost o stanju u HNK-u glavni tajnik HSDK-a Domagoj Rebić našao elemente za kaznenu prijavu.

- Sad je na Državnom odvjetništvu da utvrdi jesu li te sumnje opravdane da se podigne optužnica, napomenula je Car Hrgović, dok se o navodima Uprava kazališta oglasila priopćenjem jer je intendantica Vrgoč odbila je poziv da sudjeluje u emisiji.

HNK odbacuje optužbe: To je zlonamjerni pokušaj opstrukcije rada

Uprava Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu odbacila je optužbe dijela zaposlenika da se u tome teatru ne provode propisane epidemiološke mjere, ocijenivši iste zlonamjernim pokušajem opstrukcije rada kazališta i nepotrebnog stvaranja panike kod publike.

U priopćenju objavljenom u povodu medijskih napisa nakon anonimnog pisma ističe se kako su od službenog proglašenja pandemije do danas poduzete sve predviđene mjere sprječavanja širenja bolesti.

- Brojka od 14 pozitivnih djelatnika od 503 koliko je zaposleno u HNK ni po čemu nije indikator za stvaranje dojma o HNK-u kao opasnom izvoru zaraze, poručuju iz HNK-a Zagreb.

Odlukom od 16. ožujka osnovan je Krizni stožer koji je na svakodnevnim sastancima promptno reagirao na sve odluke nacionalnog stožera i pratio razvoj situacije. Nakon lockdowna, kazalište je u svibnju ponovno otvoreno za gledatelje, slijedeći sve aktualne epidemiološke preporuke Stožera koje su se striktno provodile za djelatnike HNK i publiku, poručuju iz Uprave kazališta.

Sindikat: Uprava filtrira i modificira informacije

Podsjetimo, djelatnici Opere HNK u Zagrebu uputili su prošli tjedan anonimno pismo medijima u kojemu tvrde da je Uprava te kazališne kuće prekršila važeće propise vezano uz epidemiološku situaciju u zemlji. Upravu optužuju da je izbjegla zaštititi djelatnike, te ih svjesno izložila riziku tako što je još krajem listopada "odbila obavijestiti ansamble o statistu zaraženom" Covidom 19, a koji je sudjelovao u predstavi.

- Uprava nije pravovremeno reagirala, nije obavijestila sve sudionike u predstavi. Obavijestila je samo dvoje solista, koji su imali najmanje kontakta s oboljelim, a mene koja sam iste večeri i sudjelovala u toj predstavi i bila više od 25 minuta u kontaktu s oboljelim, nije nitko obavijesti, rekla je Car Hrgović.

Nakon što je saznala za spornu situaciju, Car Hrgović je bila u samoizolaciji 10 dana.

Također tvrde da Uprava filtrira i modificira informacije nadležnog epidemiologa, te da su prisiljeni raditi u nepropisnim uvjetima, bez poštivanja propisane distance i bez maski, bez osigurane dezinfekcije i bez stanki za provjetravanje.

Pogledajte gostovanje Cecilije Car Hrgović u Studiju 4:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!