Prosvjed protiv uprave HNK u Zagrebu

26.03.2021.

15:52

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/HRT/IMS

Prosvjed zaposlenika HNK Zagreb

Prosvjed zaposlenika HNK Zagreb

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Dio zaposlenika zagrebačkog HNK još je jednim prosvjedom zatražio odlazak Uprave na čelu s intendanticom Dubravkom Vrgoč koji, tvrde, krše zakon, rasipaju novac i srozavaju profesionalne standarde. Nedugo nakon prosvjeda stigao je odgovor Uprave kazališta.

Pod sloganom "VD, a ne DV" okupljeni su iskazali nezadovoljstvo intendanticom Dubravkom Vrgoč. Žale se na prijetnje i narušene međuljudske odnose. Mnogi su, kažu, zbog toga dali otkaz ili završili na bolovanju.

- Mi se nadamo da će se shvatiti da se dalje više ne može, da je povjerenje u potpunosti izgubljeno u ovu upravu, kazao je Ljubomir Puškarić, predsjednik Sindikata solista HNK u Zagrebu.

- Nema poštovanja ni ljudskog dostojanstva. I na taj način zaista je teško ustrajati na tome da netko ostane ako je toliko ljudi protiv, dodaje Ivica Trubić, predsjednik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Samo nekoliko trenutaka poslije, na balkonu kazališta novinarima su se obratili ravnatelji Baleta i Drame. Odbacuju navode o nesposobnosti i kažu kako postoje dva HNK.

- Jedan koje se marljivo priprema za koncert i drugi koji se u svoje radno vrijeme bavi pamfletima, huškanjima i takozvanim prosvjedima, poručuje Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu.

- Postoji natječaj na kojem se bira netko za intendanta koji bira svoju ekipu, tu smo zbog svojih biografija koje smo napravili prije dolaska na ovo mjesto, kaže Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK u Zagrebu.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek više je puta apelirala da se problemi riješe unutar kazališta.

- Hoće li neki ravnatelj biti smijenjen ili ne, odlučuju osnivači. U devetom mjesecu je natječaj i svi oni koji misle da imaju dobar program mogu se javiti - mi smo usmjereni da u ovim zaista teškim vremenima za kulturu sve probleme rješavamo institucionalno, poručila je.

Kako doznajemo, ministrica Koržinek već će idući tjedan primiti posebno povjerenstvo koje se bavi problemima ove kuće. Cilj je, kao i dosad, da svi zainteresirani sjednu za stol.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!