Počinje kultni festival malih scena u Rijeci

03.05.2023.

12:10

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Hina/HRT/V.M.

Lear, Teatar Stary, Lublin

Lear, Teatar Stary, Lublin

Foto: Wojciech Nieśpiałowski / MFMS

Na programu 28. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, koji se održava od 3. do 9. svibnja, sedam je predstava iz Hrvatske, Srbije, BiH i Poljske, a otvara ga predstava "Genijalna prijateljica" Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u režiji Marine Pejnović po romanu Elene Ferrante.

Uoči početka tog kultnog festivala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska bila je u Hrvatrskom kulturnom domu na Sušaku gdje su detalje o programu doznali od umjetničke voditeljice MFMS-a Edite Karađole Šegvić i koordinatorice festivala Višnje Višnjić Karaković:

- Osnovna tema koja povezuje predstave odabrane u konkurenciji za nagrade ovogodišnjeg festivala je borba za ljudska prava, a u većini je predstava riječ o ženskim pravima, ističe izbornik i producent MFMS Jasen Boko.

Nakon "Genijalne prijateljice", slijede predstave "Lear" u produkciji Teatr Stary iz Lublina u Poljskoj i u režiji Janusza Oprynskog, "Pristanak" Ateljea 212 iz Beograda u režiji Nebojše Bradića i "55 kvadrata" HNK Split u režiji Ivana Plazibata.

Tu su i "Posljednje djevojčice" Kazališta Kosztolányi Dezső iz Subotice, koju je režirao Kokan Mladenović, "Tramvaj zvani želja" Teatra Ulysses u režiji Lenke Udovički i "Moj sin samo malo sporije hoda" Sarajevskog ratnog teatra u režiji Ivana Plazibata.

Predstava "Posljednje djevojčice" odigrava se u distopijskom svijetu u kojem žene iz siromašnijih zemalja rađaju djecu za bogate, u pogonima nalik proizvodnim trakama u tvornici, "Pristanak" suvremene engleske redateljice i spisateljice Nine Raine govori o silovanoj ženi, ali i medijskom pristupu toj temi te bešćutnim odvjetnicima.

Višestruko nagrađivana predstava "55 kvadrata" po tekstu Ivane Vuković oslikava suživot mladog para sa svojim roditeljima, bakom i mlađim bratom supruge u premalom stanu, gdje su se našli u želji da zarade iznajmljivanjem svog stana tijekom turističke sezone.

- U poljskoj predstavi "Lear", monodrami i glumačkom eseju glumi jedan od najvećih poljskih glumaca Andrzej Seweryn, a Lear više nije kralj, nego samo starac pretvoren u lutalicu i obespravljenog marginalca, istaknuo je u najavi festivala Jasen Boko.

U stručnom festivalskom žiriju su dramaturg i dramski pisac Darko Lukić, dramska glumica iz Maribora Nataša Matjašec Rošker i kazališna redateljica Tatjana Mandić Rigonat iz Beograda.

Sve predstave izvode se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

U pratećem programu je izložba "Lica, maske, rekvizita - Shakespeareov svijet u poljskim kazališnim plakatima" u Galeriji Kortil, koja predstavlja radove triju generacija umjetnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!