ULUPUH pokrenuo tri nove nagrade za kazalište i film

19.05.2023.

11:18

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Dodjela kazališnih nagrada u Hrvatskom državnom arhivu 2019.

Dodjela kazališnih nagrada u Hrvatskom državnom arhivu 2019.

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

ULUPUH-ova Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost dodijelit će 23. svibnja tri nove nagrade pokrenute u spomen na kostimografkinju Iku Škomrlj, scenografa Dragu Turinu i oblikovatelja svjetla Miljenka Bengeza po kojima su i nazvane.

Nagrade će se dodjeljivati svake dvije godine u sklopu tradicionalne bijenalne izložbe "Suvremena kazališna i filmska scena" za kostimografiju, scenografiju i oblikovanje svjetla te za ukupan prinos struci. O ovogodišnjim laureatima odlučivao je Odbor za dodjelu nagrada: Dinka Jeričević, Martina Petranović i Ivana Bakal.

Doris Kristić dobila je Nagradu Ika Škomrlj za kostimografska ostvarenja u 2021. i 2022. te za ukupan prinos hrvatskoj kostimografiji, Marin Gozze Nagradu Drago Turina za ukupan prinos hrvatskoj scenografiji, a Deni Šesnić Nagradu Miljenko Bengez za oblikovanje svjetla u protekle dvije godine i ukupan prinos oblikovanju svjetla u hrvatskom kazalištu.

Unikatna rješenja


Kako je obrazloženo, Doris Kristić se, podjednako uspješna i u realizaciji suvremenoga i povijesnoga kostima, osobito nametnula minucioznim oblikovanjem stilskoga kostima obilježenog povijesnom preciznošću i profesionalnom izradom te karakternom nadgradnjom, a kakvim je ponovno oduševila i u najrecentnijim ostvarenjima, posebice u Čehovljevu "Višnjiku" u ZKM-u.

Marin Gozze istaknuo se, podsjeća se u obrazloženju, mnogim skladnim i funkcionalnim scenografskim rješenjima promišljanima, odbijajući projekte u kojima je scenografija puka realizacija redateljskih želja i kreirajući upečatljiva prostorna rješenja u kojima kreativni scenografski prinosi u prvome redu dramaturški ističu sadržaj i koncepciju predstave.

Za Denija Šesnića istaknuto je da je tijekom dugogodišnje karijere oblikovatelja svjetla, a nerijetko i scenografa, radio za preko dvije stotina predstava u kazalištima diljem Hrvatske i u mnoga od njih uveo je inteligentnu rasvjetu, a uspješnu karijeru ostvario je i u inozemstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!