Ovacije i pljesak na premijeri "Tihe noći" u HNK Split

17.05.2023.

21:12

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/IMS/HRT

Premijera "Tihe noći"

Premijera "Tihe noći"

Foto: HTV / HRT

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu sinoć je premijerno izvedena dramska predstava "Tiha noć", kojom je splitski teatar obilježio stotu obljetnicu rođenja Miljenka Smoje, najomiljenijeg splitskog pisca dvadesetog stoljeća. "Tiha noć" dramatizacija je Smojine novelete iz njegove "Kronike o našem Malom mistu".


Miljenko Smoje i njegova Lepa iz zagrobnog se života osvrću na vlastiti život i na proces stvaranja serije "Malo misto".

Nives Ivanković, koja glumi Lepu, suprugu Miljenka Smoje, prisjeća se kako je upravo s njom napravila prve glumačke korake, pa joj je ova uloga predstavljala veliko opterećenje i pritisak, ali i da joj se čini da je ovo pravi hommage za tetu Lepu.

U ulozi Miljenka Smoje nastupa Neno Srdelić

- Predstava ima duboke korijene. Ivica Ivanišević dao je sjajan doprinos i taj će se plod vidjeti, ističe.

Smoje je veliki dalmatinski kroničar koji je s posebnim žarom volio pisati o malim ljudima. Servantes je bio jedan od njih.

Donat Deko u ulozi je Servantesa, lika na čije je stvaranje utjecala Lepa Smoje i tako dodala nešto što je Miljenku nedostajalo.

- Ova 100. Smojina obljetnica pokazala je koliko je on važan ovom gradu, rekao je Ivica Ivanišević, autor dramatizacije. 

Noveleta "Tiha noć" duhovita je priča o malomišćanskom sudaru dvaju isključivih svjetonazora, i na kazališnoj su je pozornici oživili Smojini antologijski likovi.

- Nadam se da će publika prepoznati sve naše napore, i da ćemo ipak pomalo razočarati one koji na pozornici očekuju obješene ribarske mreže, kaže redatelj Goran Golovko.

Ovacije i pljesak na kraju zasluženo, ne za samo za glumce nego i za sve one koji su na predstavi radili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!