S novim zakonom položaj baletnih umjetnika trebao bi biti bolji

26.10.2022.

17:18

Autor: Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Proba baletnog ansambla zagrebačkog HNK

Proba baletnog ansambla zagrebačkog HNK

Foto: HTV / HRT

Prema prijedlogu novog zakona o kazalištima balerine i baletani išli bi u mirovinu nakon 45. godine, budući da se njihov posao procjenjuje kao težak fizički rad. Također, baletni umjetnici zasnivat će radni odnos na neodređeno nakon četiri godine. Više detalja saznala je Zrinka Delovski

Prijedlog novog Zakona o kazalištima trenutačno je u Saboru na prvom čitanju, bude li usvojen, položaj baletnih umjetnika u Hrvatskoj trebao bi biti bolji. 


- Položaj baletnih umjetnika je neizvjestan, borimo se već godinu i pol, otkako je izašao prvi nacrt zakona koji možda nije bio tako idealan za nas, bio je prepun novih ideologija o plesačima kao nomadima. Naša pozicija postala je vrlo krhka s novim protokom i načinom razmišljanja u kulturi, upozorila je Edina Pličanić, nacionalna baletna prvakinja.


Govoreći o najčešćim problemima s kojima se susreću, Svebor Sečak, nacionalni baletni prvak i predsjednik Hrvatske udruge baletnih umjetnika rekao je: Naša svakodnevica su i operacije koljena i kukova i kralježnice i stopala i ramena, onaj privid neke lakoće koju publika vidi je samo privid, to je uistinu teška profesija. 


- Prijedlog novog zakona o kazalištima se velikim dijelom fokusira na baletne i plesne umjetnike jer stari Zakon o kazalištima iz 2006. je dokinuo obvezu odlaska u mirovinu po beneficiranom radnom stažu. Poznato je da je baletna profesija jedna od profesija koja ima tzv. staž s produženim trajanjem, odnosno beneficirani radni staž, ali tu beneficiju imaju i mnoga druga zanimanja poput opernih solista, navodi Sečak.


- Mogu reći da smo postigli sve naše strateške ciljeve, ukratko to su: da nakon četiri godine mladi plesači dobivaju ugovor na neodređeno vrijeme, da se nakon 20 godina u profesiji može ostvariti pravo na prekvalifikaciju, ali se može i ostati raditi kao plesač do 27 sezona. Tih 27 sezona je prema beneficiranom stažu jednako kao 40 godina staža i time ostvarujemo pravo na odlazak u mirovinu. Izborili smo se da taj odlazak u mirovinu bude prema uvjetima koji su za nas prihvatljivi, a to je izračun mirovine koji imaju neka druga zanimanja koja su od važnosti za Republiku Hrvatsku, rekao je Sečak.


- Novim zakonom baletni umjetnici išli bi u mirovinu između 45. i 50. godine života, ističe Pličanić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!