15:37 / 30.11.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Sa(n)jam knjige u Istri spreman, no čeka bolja vremena

-

-

Foto: - / -

Odgođen je 26. Sajam knjige u Istri - jedan od naših najvećih i najpoznatijih sajmova. Iako su već bili pripremljeni i programi i prodajni prostori, otisnuti plakati i katalozi, sajam se, zbog pogoršane epidemiološke situacije, ipak neće održati.
Odgođen je 26. Sajam knjige u Istri - jedan od naših najvećih i najpoznatijih sajmova, koji se trebao održati od 5. do 13. prosinca.

Iako su već bili pripremljeni i programi i prodajni prostori, otisnuti plakati i katalozi, sajam se, zbog pogoršane epidemiološke situacije, ipak neće održati - za sada.

No odgoda ne znači odustajanje - kaže direktorica sajma Magdalena Vodopija i dodaje: Nespremni na kalkuliranje ili instant-programe na online platformama, odlučili smo se na strpljenje, poručila je Vodopija.

Knjige su stigle - u Galeriji Sveta srca sajamska je knjižara gotovo podignuta, no, marljiva ekipa više ne slaže knjige, samo ih promatra. 

- Svi hrvatski izdavači su nam pružili veliku potporu i zahvaljujem im na tome. Poslali su svoje knjige. Neke knjige, koje su bile na putu, već pristižu, kaže voditeljica prodaje Sajma Vlatka Balinčić.

Umjesto u rukama čitatelja, knjige ostaju u kutijama, na susrete s autorima publika će morati pričekati: Sigurno će nedostajati; festivalska pula je lijepa; ljeti je filmski festival, a zimi sajam knjiga, dojmovi su stanovnika Pule.

Prošle je godine Sajam posjetilo oko 60 tisuća ljudi. U Pulu je dopremljeno više od 30 tisuća naslova i oko 40 tona knjiga. Za razliku od prošlih 25 godina Pula ove neće biti zimska prijestolnica kulture.

Uz galerijski prostor, Sveta srca sajam se trebao održati na pulskim usponima i tako oživjeti starogradsku jezgru. Pripreman je u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i novom koncepcijom; trebao je to biti sajam koji izlazi u grad i pretvara ga u grad knjige.

- Ovaj je sajam nemoguće prenijeti online. Mi smo sajam zagrljaja. sajam interakcije autora i publike. Autori vole Pulu, oni postanu za dana Puležani. Nekako se prilagode tom ritmu grada, a pulska publika literarno živi, napominje direktorica Magdalena Vodopija.

Sajam je odgođen, no od njega se nije odustalo. Zaživjet će, svi se nadaju, u prvom dijelu iduće godine.
Poezija i nova lica u fokusu Sajma knjige u Puli

Teška odluka za organizatore


Vodopija vjeruje da je ova, za organizatora, teška odluka, donesena nakon što su pripremljeni i program i prodajni prostori, otisnuti katalozi i plakati, u ovom trenutku jedina moguća i sigurno najbolja.

- Iako je ovogodišnje izdanje prilagođeno svim nedavno uvedenim epidemiološkim mjerama, svjesni rizika i odgovornosti za javno zdravlje odlučili smo održavanje Sajma prolongirati kako bismo sudionicima, ali prije svega publici, mogli pružiti ne samo sigurnost, već i užitak susreta čitatelja i čitateljica s knjigom, pisaca i spisateljica s onima kojima knjiga kao predmet nije odvojiva od autorske osobnosti i žive, razmijenjene riječi, rekla je u priopćenju za javnost direktorica sajma Magdalena Vodopija.

Ustvrdila je kako je Sajam u Puli uvijek krasila ne samo interakcija autora i autorica s publikom, već i sajamsko saživljavanje s duhom i ritmom grada, što je Pulu pretvaralo u prijestolnicu knjige i mjesto u kojem se autori i autorice osjećaju kao doma.

- Pula nije pala, već se sprema za trijumf u ljepšim vremenima za sve. O novom datumu održavanja sajma knjiga i autora, javnost će biti pravodobno informirana, zaključila je Magdalena Vodopija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!