Izvrsne reakcije na pretpremijeru HRT-ove serije "Gora"

18.08.2023.

20:23

Autor: Špela Cvitković Iličić, Maja Njirjak/Dnevnik/HRT

Večeras je vrhunac Sarajevo film festivala. U iščekivanju dodjele nagrada Srce Sarajeva, sinoć su u sklopu programa Pretpremijere - ekskluzivno prikazane dvije epizode nove HRT-ove serije ''Gora''.

U srcu Sarajeva - Gorski kotar. No, samo na velikom platnu festivala, na kojemu su pretpremijerno prikazane dvije epizode serije Gora. 


- Dramatično i dobro snimljeno i puno pozitivne energije, kombinacija odraslih i djece. Super, reakcija je jednog od posjetitelja SFF-a.


- Mislim da mi u ovoj regiji uopće nemamo ni filmova ni serija ovakvog tipa, i meni osobno se sviđa što je netko odlučio da opiše kako GSS radi, govori jedna od posjetiteljica.


A dalje su napete priče smještene na liticama, u špiljama, provalijama - 22 epizode s glavnim likovima - Hrvatske gorske službe spašavanja.


- Ponosna sam jer glumimo ljude koji riskiraju svoje živote i u slobodno vrijeme volontiraju kako bi spasili tuđe, govori Sandra Lončarić, koja igra ulogu kartografkinje Ivane Bilić.


98 dana snimanja, uz nepredvidive vremenske uvjete - filmskoj je ekipi bio izazov. Nekima pak domaći teren. 


- Rođen sam u Gorskom kotaru, odrastao sam u Gorskom kotaru, tako da mi priroda nije nepoznata i sve lokacije na kojima smo snimali. Na dosta njih sam već i bio, govori Kristijan Petelin, koji igra ulogu Slavena Markovića.


A veliki aplauz na kraju?


- Da, to poštujem i svidjelo mi se i ponosan sam svojim radom, govori Frane, glumac u seriji ''Gora''.


- Meni je super bilo to glumiti i vjerojatno neću više. Bilo mi je super to doživjeti, ističe Ante, glumac.


 Autori serije su Maja Pek-Brünjes i Danijel Pek, dok redateljsku palicu drže tri redatelja.


- Uz Alda Tardozzija i Gonza... Podijelili smo se po epizodama, svaki je dobio svoj blok tako da smo mogli temeljitije pripremati te naše epizode da svaki ima svoje scene i u većini slučajeva to je uspjelo, govori Mladen Dizdar, redatelj serije ''Gora''.


Iza kamere - iskusno oko Stipe Božića, a za autentične su scene zaslužni i kaskaderi. I svi oni uz herojstvo, prijateljstvo, ljubav i požrtvovnost donose uzbudljivu jesen na HRT-u.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!