SFF: Novi film Pjera Žalice "Praznik rada" ispunjen emocijama, obećava uspjeh

19.08.2022.

15:57

Autor: V.G./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dado Ruvic / PIXSELL

Novi film redatelja Pjera Žalice pod naslovom "Praznik rada" premijerno je prikazan u petak na 28. Sarajevo Film Festivalu (SFF) a odmah nakon projekcije za novinare postalo je jasno kako je riječ o novoj regionalnoj filmskoj uspješnici koja ima sve kvalitete potrebne kako bi privukla široku publiku.

Neobična struktura filma koji počinje kao komedija začinjena tipičnim bosanskim humorom pa se razvija u tešku dramu i tragediju, kako je pred novinarima u Sarajevu kazao sam Žalica koji je ujedno i scenarist, rezultat je dugotrajnog rada i priprema koje su potrajale godinama a realizaciju je dodatno usporila pandemija prouzročena koronavirusom.

Snimanje je uz, ostale, financijski podupro i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Žalica je okupio probranu petnaestočlanu glumačku ekipu od Borisa Isakovića preko Emira Hadžihafizbegovića do Branke Katić, Admira Glamočaka, Mirvada Kurića te Muhameda Hadžovića.

Svi su oni protagonisti drame koja se odvija u poratnom Sarajevu gdje stanovnici jednog naselja planiraju uobičajeno uz roštilj i ražanj proslaviti 1. svibnja.

Te planove dovedi u pitanje iznenadno uhićenje jednog od njihovih susjeda za kojega se ispostavi da je osumnjičen za ratne zločine.

Taj događaj probudi ratne traume koje prouzroče buru emocija u gotovo svakom liku koji se pojavi u filmu jer je, kako je kazao jedan od glumaca, to potresna pripovijest o tome što smo u ratu uradili jedni drugima.

Boris Isaković kojega publika posebice pamti po ulozi Ratka Mladića u filmu "Quo vadis, Aida" Jasmile Žbanić ili Slobodana Miloševića u srbijanskoj seriji "Porodica" ovoga je puta zapala uloga sarajevskog Srbina, bivšeg pripadnika Armije BiH koji je emigrirao u Kanadu.

Nakon premijere priznao je novinarima da ga je "Praznik rada" duboko emotivno dotaknuo jer je riječ o ljudima koji su u ratu izgubili sve, bez obzira na kojoj su strani bili.

- Bio sam potpuno pometen, ne sjećam se kad sam zadnji put toliko plakao nakon nekog filma, kazao je Isaković koji kao posebnu vrijednost ističe to što je veliki glumački tim savršeno funkcionirao kao cjelina.

I bosanskohercegovački glumac mlađe generacije Hadžović koji je nedavno igrao u novom hrvatskom filmu "Šesti autobus" posvećenom stradanju Vukovara, kazao je kako mu je "Praznik rada" bio posebno iskustvo.

- Jako sam emotivno vezan za ovaj film", kazao je Hadžović koji ima glavnu mušku ulogu u Žalicinu filmu.

Redatelj Žalica priznaje kako je u ovom filmu sabrano puno toga što je njegovo iskustvo iz ranijih projekata koje regionalna publika dobro pamti, od "Gori vatra", "Kod amidže Idriza" gdje su legendarne uloge ostvarili Mustafa Nadarević i Semka Sokolović, pa do "Koncentriraj se, baba".

- Bijeg od sebe besmislena je utrka. Koliko god bježali završite sami sa sobom, kazao je Žalica.

Dodao je kako bi volio da nije morao ispričati priču kakvu sadrži "Praznik rada" odnosno kako je u početku razmišljao o tome da napravi komediju, no onda je shvatio da to u ovom kontekstu nije ni prihvatljivo niti pristojno, pa su on i svi drugi koji su radili na realizaciji filma kao odgovorni ljudi reagirali na stvarnost kako se to već mora.

Kako je zaključio, "Praznik rada" priča je o lošim stvarima ali s optimističnim krajem i pozivom da se suočimo s istinom i prestanemo od nje bježati jer to ne može završiti dobro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!