Platforma koja bi ovih dana svima mogla koristiti

16.06.2021.

10:58

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Platforma koja bi ovih dana svima mogla koristiti

Platforma koja bi ovih dana svima mogla koristiti

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Sigurna okupljanja" naziv je platforme koja bi ovih dana svima mogla koristiti. Kako kaže Jagoda Divić, voditeljica projekta iz sektora za industriju i održivi razvoj HGK, to je alat koji organizatorima kulturnih i profesionalnih događanja pomoću interaktivnog i informativno-edukativnog sadržaja omogućuje olakšano poslovanje u pandemijskim uvjetima. Partneri na projektu su Ministarstvo kulture i Hrvatska gospodarska komora, uz podršku Nacionalnog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Platforma je u javnost puštena 10. svibnja, zainteresirana javnost je pitana za mišljenje kako bi ju mogli unaprijediti i popraviti, a 1. lipnja puštena je "live" i dosad broji preko 150 prijavljenih događanja kulturno-umjetničkog sadržaja, kazala je Divić za emisiju HTV-a Dobro jutro, Hrvatska. 

Dodaje kako zasada platforma ne obuhvaća događanja poput svadbenih svečanosti i tuluma.

- Na njoj je rađeno više od pola godine, u suradnji s pravnicima i strukom, tvrtke su pitane za mišljenje i surađivale su na izradi platforme, tako da možemo reći da je zaživjela među onima kojima je namijenjena, a to su organizatori događanja i posjetitelji, poručuje.

Platforma će se nadograđivati i nastaviti s radom i nakon pandemije. Divić ističe kako su kulturne i kreativne industrije vrlo potentne - u 2019. godini na području EU imale su 4.4% udjela u BDP-u, što je Hrvatska gospodarska komora prepoznala.

- Kroz ovu platformu ćemo davati informacije o EU fondovima, gdje je u višegodišnjem financijskom razdoblju kulturnim i kreativnim industrijama namijenjeno milijardu i 850 milijuna eura. Dakle, to će biti jedna interaktivna platforma, gdje će se poduzetnici moći informirati o EU fondovima, objašnjava i dodaje kako se također radi na mapiranju kulturnih i kreativnih industrija, što će biti kamen temeljac cijele priče.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!