Slikarstvo - skriveni talent Vesne Parun

31.07.2021.

07:00

Autor: Suzana Balen/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Slikarstvo - skriveni talent Vesne Parun

Slikarstvo - skriveni talent Vesne Parun

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Vesna Parun u svim je najvažnijim antologijama hrvatskog pjesništva, no manje je poznato da je bila i veoma nadarena slikarica. Taj dio njezina stvaralaštva otkriva izložba koja sada gostuje u Gradskom muzeju u Bjelovaru.

Sve je krenulo od ove crvene torbice koju je Muzej Prigorja u Sesvetama dobio na dar, a njezina vlasnica nekad je bila Vesna Parun. Tako se počelo odmotavati klupko o sesvetskoj životnoj epizodi naše antologijske književnice koja je u tome gradu provela 10 godina i u njemu izdala prvu zbirku pjesama.


- U toj zbirci pjesama je između drugih, antologijskih pjesama objavljena i balada prevarenog cvijeća. Po toj pjesmi koja je danas neizostavan dio svih antologija hrvatskih balada je nazvana i ova izložba, objašnjava Morena Želja Želle, suautorica izložbe, ravnateljica Muzeja Prigorja u Sesvetama.


Balade Vesne Parun, uz sesvetsku biografiju, tako donose i njezino likovno stvaralaštvo. Nastanak izložbe potaknuo je otkup dijela pjesnikinjine ostavštine slika od Branka Pejnovića.


- Zapravo slikarstvo kreće od 70-tih godina, baš gospodin Pejnović tvrdi da se to počelo događati nakon majčine smrti. Međutim očevidno je imala dobru podlogu i vještine, rekla je Žarka Vujić, suautorica izložbe.


Izložba donosi njezine slike s motivima priobalja i dragih mjesta poput Zlarina, Šibenika i Šolte.


Manje je poznato i kako likovni radovi Vesne Parun krase brojne naslovnice i unutrašnjosti njezinih knjiga koje je bjelovarski muzej za izložbu posudio iz Narodne knjižnice. 


- Nekako najbliže bi govorili o jednom Munchovskom ekspresionizmu, prema njemačkom ekspresionizmu. Ono što je ona samu sebe preispitivala i tako nekako u tim trenucima odmorima od poezije i pisanja, onda se prepustila toj igri boja, kaže Milan Pavlović, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar.


Kako su naglasile autorice izložbe, Vesna Parun slikarstvo je smatrala dodatnim odškrinutim vratima kroz koja ulazi kada joj riječ presahne i mašta luta prazninom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!