10:12 / 23.10.2018.

Autor: E.L.S./J.P./HRT

Što čitati - "Osam planina" ili "Pacijent iz sobe 19"

-

-

Foto: - / -

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige "Osam planina" i "Pacijent iz sobe 19".
Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige "Osam planina" i "Pacijent iz sobe 19".

Paolo Cognetti - Osam planina, Fraktura

Paolo Cognetti rođen je 1978. u Milanu, jedan je od najčitanijih i najzanimljivijih suvremenih talijanskih pisaca. Dio godine provodi u svojoj kolibi u talijanskim Alpama negdje na visini od 2000 metara. Autor je talijanskog bestselera „Osam planina" za koji je 2017. dobio najvažniju talijansku književnu nagradu Strega, za isti roman osvojio je i prestižnu francusku nagradu Médicis za prevedenu knjigu. "Osam planina" bio je cijelu godinu na vrhu ljestvice bestselera u Italiji, te najprodavanija prevedena knjiga u nizu zemalja uključujući Francusku i Nizozemsku, za roman su prava kupljena za više od četrdeset zemalja. Na hrvatski mu je preveden i roman „Sofia se uvijek odijeva u crno".

Kada osamljeni šestogodišnjak Pietro prvi put s roditeljima, zaljubljenicima u planinarenje, iz Milana dođe provesti ljetne praznike u selo Grana u podnožju planine ne sluti da će mu planina, kao i njegovim roditeljima, odrediti život. Njegova majka radi kao socijalna savjetnica i ima dar da brine o drugima. Otac je kemičar, težak i fascinantan čovek, koji se svake večeri vraća bijesan s posla. Pietrove roditelje povezuje zajednička, temeljna strast: u planini su se upoznali i zaljubili.

U selu dječak upoznaje pomalo divljega čuvara krava Bruna. Deset će godina svakoga ljeta njih dvojica obilaziti stare napuštene kuće i mlinove, tražiti nove putove i osvajati planinske vrhunce s Pietrovim ocem. Tako počinju ljeta ispunjena istraživanjem i otkrićima, između napuštenih kuća i strmih staza. To su takođe godine kad Pjetro počinje planinariti s ocem, koji je na planini posve drugi čovjek, i planina postaje njegovo nasljeđe. U tinejdžerskoj dobi svaki od njih krenut će svojim, dobro utabanim i socijalnim odnosima predodređenim putem. Bruno će ostati na selu, neće se školovati, dok će Pietro prestati dolaziti na planinu, a njegov život postat će tipični život urbanog mladoga čovjeka.

Kada Pietru iznenada, od srčanog udara, umre otac, on će se vratiti planini da zajedno s Brunom, starim prijateljem, obnovi kuću koju mu je ostavio otac. Obojica su drugačiji a opet i dalje bliski na neki poseban način. U jednom trenutku Pietro odlazi i na Himalaje i tamo pronalazi ono što je oduvijek tražio, objašnjenje za ono što je bilo, jest i za ono što će biti. Saznaje i za himalajsku legendu, o ljudima koji cijelog života obilaze osam planina ali i onima koji ga provode na jednoj. On je onaj prvi, Bruno drugi. Svako bira ispravan put za sebe, i ne može protiv svoje biti.

"Osam planina" meditacija je o prijateljstvu i prirodi, o očevima i sinovima. U svojoj naoko jednostavnoj priči postavlja najvažnija i najteža pitanja koja muče suvremenog čovjeka. Mistična i filozofična priča o prijateljstvu i prirodi , pustolovno i duhovno putovanje sastavljeno od bježanja i pokušaja vraćanja, u stalnoj potrazi za putem ka samospoznaji. Prijateljstvo koje ne mora biti bazirano na sličnim životima, interesima, socijalnom okruženju. Cognetti prikazuje neizmjernu sreću i melankoliju koje obuzimaju čovjeka nakon osvajanja veličanstvenog vrhunca, samo kako bi shvatio koliko majušnu ulogu igramo u panorami života.

Zoran Žmirić - Pacijent iz sobe 19

Riječki autor Zoran Žmirić, autor je desetak knjiga, dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Roman je pisan u formi monologa izgovorenog pred neimenovanim slušateljem, psihijatrom.

Vanja Kovačević, nakon čina koji je počinio dan prije, nalazi se u bolnici i ispovijeda svoj život. Gradski dečko, posjetitelj rock klubova i obožavatelj benda Sisters of Mercy, na svoj devetnaesti rođendan poslan je u rat. Dvadeset pet godina kasnije doveli su ga pred psihijatra kojemu će objasniti zašto je sebi učinio nešto nezamislivo.

Pacijent iz sobe 19, monolog pred psihijatrom započinje svojim devetnaestim rođendanom, danom kad je na dar dobio pušku u ruke, a onda progovara o mnogim ključnim točkama svog djetinjstva, odrastanja, ratovanja, očinstva, preživljavanja i ubijanja. U kontrastu između zastrašujućih ispovijedi Vanje vojnika i nježnih sjećanja Vanje iz vremena prije rata mnoštvo je oduzetih mogućnosti, potencijalnog života koji se više nikad ne može dogoditi. Jedina veza između prijašnjeg života Vanje Kovačevića, života koji se mogao dogoditi i onoga kojeg upravo živi jest njegov omiljeni bend.

Neočekivani završni obrati i istančana psihološka karakterizacija, pogotovo kad su u pitanju ratne priče koje zadiru duboko u istinu koju nije uvijek lako podnijeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!