Stoljeće i pol od dolaska prvog vlaka u Osijek

09.10.2020.

14:17

Autor: Željka Živković/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

U čekaonici osječkoga željezničkog kolodvora otvorena je izložba koja otkriva kako je željeznica djelovala u neka davna vremena.
U povodu Dana željezničara i 150. obljetnice dolaska prvog vlaka u Osijek, u čekaonici je osječkoga željezničkog kolodvora otvorena izložba koja otkriva kako je željeznica djelovala u neka davna vremena. Tu su fotografije, signalna sredstva, odore, a sve te uspomene izložili su članovi Kluba željezničkih umirovljenika Osijeka!

Kada je u pitanju povijest željeznice u Osijeku, pa i šire, većeg znalca od gospodina Zvonka Ćurka, sigurno nećete pronaći!

- Moj otac je bio željezničar, djed. Rođen sam na kolodvoru i cijeli život sam odrastao na kolodvoru. I danas imamo zgradu koja je nekada bila željeznički kolodvor u našem vlasništvu, govori.

Željeznički inženjer i glavni inspektor bio je četiri desetljeća, a umirovljeničke dane provodi skupljajući predmete vezane uz vlakove i kolodvore. Tu su uniforme iz različitih razdoblja, željezničarske kape, pa čak i prometala i zanimljivi uređaji.

- Uvijek volim nešto reći o ovom uređaju koji se zove Morse aparat koji je nekada ostavljao pisani trag sporazumijevanja željezničara. Na njemu su se ispisivala slova abecede kombinacijom točkica i crtica i to je bio tadašnji neki registrofon i dokaz za arhivu, dodao je.

Entuzijazma, ideja i poleta, ovim umirovljenicima ne nedostaje.

- Imam želju doprinijeti željeznici, prijateljima i onima koji vole željeznicu, a i onima koji žele saznati nešto više o željeznici i o njenoj prošlosti, rekao je Marko Andrijanić, član Kluba željezničkih umirovljenika iz Osijeka.

Spajajući ugodno s korisnim, smišljaju i neke nove projekte, a povratak u prošlost često im donosi i trenutke za pamćenje pune smijeha i šale! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!