Četvrti Festival svjetla Zagreb otvoren uz poruke nade

16.03.2022.

21:48

Autor: T.D./HRT/Hina

Otvoren 4. Festival svjetla

Otvoren 4. Festival svjetla

Foto: Josip Regovic / Pixsell

Četvrti Festival svjetla Zagreb uz poruke nade, zajedništva i mira otvorio je u srijedu navečer zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ispred Hrvatskog narodnog kazališta gdje je jedna od 31 lokacije na kojima će se do 20. ožujka prikazivati svjetlosne atrakcije. 


Galerija
Otvorenje 4. Festivala svjetla, Foto: Josip Regovic /Pixsell
Otvorenje 4. Festivala svjetla, Foto: Josip Regovic  /Pixsell Otvoren 4. Festival svjetla, Foto: Josip Regovic  /Pixsell Otvorenje 4. Festivala svjetla, Foto: Josip Regovic  /Pixsell Otvorenje 4. Festivala svjetla, Foto: Josip Regovic  /Pixsell

Prilikom otvaranja Festivala, pročelja zgrada HNK i preko puta Muzeja za umjetnost i obrt te Škole primijenjene umjetnosti i dizajna koje su obje u obnovi nakon potresa 2020., osvijetljene su prikazima prirode, a obližnji Muzej Mimara tehnologijom 3D mappinga.

Istodobno su i na svi drugim lokacijama upaljene postavljene instalacije, što je sve pratilo mnoštvo okupljenih građana i turista, kojih je, po riječima gradonačelnika Tomaševića, u Zagrebu sve više.

- Jako mi je drago da postoji ovaj projekt, na čemu hvala TZGZ-u i partnerima, napravili su nevjerojatan posao. Ta manifestacija lagano postaje jedan od brendova Grada Zagreba, i možemo se time ponositi, naglasio je Tomašević.

Poručio je i da je "važno da u ovom teškom vremenu imamo malo svjetla, i da će nam Festival biti i prosvjetljenje da budemo bolji".

Direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld kazala je da je za taj Festival "pravo vrijeme" jer donosi pozitivnu energiju svjetla, dobre emocije i lijepe prizore.

Na ovom je Festivalu, dodala je, i znatno više atrakcija i lokacija nego na prijašnja tri (prije pandemije, zbog čega je Festival imao i dvogodišnju stanku), a zahvalila se i na suradnji mnogim partnerima, institucijama i umjetnicima.

Među njima su prvi puta i međunarodni gosti, iz Berlina i Sarajeva. Berlinčani će svjetlost preliti na pročelja HNK, MUO i Mimaru te postaviti četiri metra visoke svjetlosne instalacije Zemlje i Marsa na Trgu Petra Preradovića i u Tkalčićevoj ulici, dok će gosti iz Sarajeva prikazati interaktivnu svjetlosnu skulpturu (Pulsirajuće) Srce Europe, koja uz 3D mapping prati ritam otkucaje srca te svim posjetiteljima omogućuje da u proširenoj stvarnosti ispišu ili pročitaju želje za bolju budućnost.

To su neke od ukupno 15 lokacija Donjeg grada koje su ove godine prvi puta uvrštene u Festival, uz još prijašnjih 15 lokacija na Gornjem gradu, na kojima će svjetlosne atrakcije biti 'upaljene' do nedjelje, 20. ožujka, svaki dan od 18 do 23 sata.

Festival uz te atrakcije nastale uz pomoć svjetlosnih tehnologija, prati i bogati program uključujući i predstavu kazališta Gavella u Zvjezdarnici, izložbu UNICEF-ovog Muzeja realnosti u Zagrebačkom plesnom centru, tematsku noćnu utrku Glow run u subotu, opernu glazbu.

Obasjane svjetlom i umjetničkim kreacijama bit će i Tunel Grič, Uspinjača, Trg bana Jelačića, Park šuma Tuškanac i druge lokacije u središtu grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!