U Bugarskoj pronađena slika čije se autorstvo pripisuje Jacksonu Pollocku

23.03.2023.

18:31

Autor: M.Š./Hina/HRT

Slika Jacksona Pollocka u New Yorku

Slika Jacksona Pollocka u New Yorku

Foto: TLF Images / Shutterstock

Bugarska vodi istragu nakon pronalaska dosad nepoznatog platna čije se autorstvo pripisuje američkom ekspresionistu Jacksonu Pollocku, a slučaj već dva dana drži tamošnju javnost u napetosti.

Djelo nosi posvetu hollywoodskoj zvijezdi Lauren Bacall, slikarevoj prijateljici, u prigodi njezina 25. rođendana, 16. rujna 1949., navodi državno odvjetništvo.

No druga pojedinost koja zbunjuje je potpis bivšeg rumunjskog diktatora Nicolaea Ceausescua na poleđini slike, što navodi na zaključak da je platno dio njegove umjetničke zbirke, priopćila je u četvrtak vlada.

Sliku, otkrivenu prošli mjesec u stanu u Sofiji, potpisao je Pollock, ali nije upisana u umjetničke kataloge.

Vjerojatno se dugo godina čuvala u Grčkoj, odakle je ilegalno unesena u Bugarsku radi preprodaje.

Po mišljenju stručnjaka, na koje se poziva državno odvjetništvo, slika "odgovara njegovu stilu, tehnici i osobitom umjetničkom izričaju i estetici opusa Jacksona Pollocka u razdoblju od 1945. do 1950."

Ako je doista riječ o Pollockovu djelu, moglo bi dostići cijenu čak 100 milijuna dolara, jer umjetnik rođen 1912. a umro 1956. visoko kotira na tržištu umjetnina, rekle su vlasti koje u ovom trenutku polažu pravo na posjed umjetnine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!