21:41 / 20.11.2019.

Autor: Hina

U Dubrovniku otvoren 4. filmski festival Tišina Molim!

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Tijekom četiri dana festival donosi četiri filma s motivima Dubrovnika, ali i kreativne radionice za djecu i odrasle te predavanja.
Četvrto izdanje festivala filmova snimljenih u Dubrovniku "Tišina Molim!" otvoreno je u srijedu navečer u dubrovačkom kinu Sloboda projekcijom dokumentarnog filma Furesti iz 1967. godine iz serijala Televizije Zagreb Objektiv 350.

Tijekom četiri dana festival donosi četiri filma s motivima Dubrovnika, ali i kreativne radionice za djecu i odrasle te predavanja.

Kreativni direktor festivala Miran Dilberović istaknuo je na otvaranju kako je jako lijepo vidjeti prepunu kino dvoranu te zahvalio što uz veliku podršku festival raste svake godine.

I ove godine nudimo jako zanimljiv program i siguran sam da će biti zanimljivo, rekao je Dilberović.

Producent festivala "Tišina Molim!" Tomislav Tepšić izjavio kako se festival ostvaruje temeljem ideje da se stariju generaciju podsjeti, a one mlađe nešto nauči.

Gradska pročelnica za kulturu Ana Hilje rekla je, otvarajući festival, kako je riječ o jedinstvenoj manifestaciji koja pokazuje da Dubrovnik ima dugu i bogatu filmsku povijest.

Zadovoljni smo što vas pratimo od prvog dana. Mladi kreativan tim na odličan je način osmislio događaj koji, osim prikazivanja filmova, nudi i sadržaje kojima obrazujemo naše mlade, a možda se netko od njih ubuduće bude bavio filmom. Dubrovnik je i dalje vrlo zanimljiva lokacija za snimanje i filmska kulisa, istaknula je Hilje.

Festival je otvorio dokumentarni film "Furesti" iz 1967. godine, iz kultnog serijala Televizije Zagreb Objektiv 350, u kojem tadašnji stanovnici povijesne jezgre Dubrovnika komentiraju sve masovniji turizam u gradu te gužvu i buku koju stvara veliki broj turista.

U četvrtak će biti prikazan iznimno popularan japanski animirani film "Porco Rosso" iz 1992. godine, inspiriran Dubrovnikom i Jadranskom obalom. Petak je rezerviran za akcijski film "Osveta u krvi" iz 1989. godine, a subota za komediju "Papa mora na dijetu" iz 1991. godine, gdje Dubrovnik 'igra' Rim i Vatikan.

Uz projekcije filmova, organizirane su i kreativne radionice udruge Aster za djecu, filmski pub kviz, te predavanje i radionica o 3D printanju.

Festival se održava u organizaciji udruge Aster, a u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Kinematografima Dubrovnik. Ulazak na sva događanja je besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!