"U malu je uša đava": Priča o nadarenoj Tisji Kljaković Braić

28.01.2022.

07:05

Autor: Karmen Šore/Puls/I.Z./HRT

Svojim je karikaturama uspjela pogoditi srž svakodnevnog života tipičnog hrvatskog bračnog para.

Svojim je karikaturama uspjela pogoditi srž svakodnevnog života tipičnog hrvatskog bračnog para.

Foto: Puls / HRT

Svojim je karikaturama uspjela pogoditi srž svakodnevnog života tipičnog hrvatskog bračnog para pa su "Oni" završili i u knjigama. Njezin prvijenac "U malu je uša đava" o djetinjstvu u Splitu 80-ih, ne silazi s ljestvica najčitanijih knjiga pa bi trebao zaživjeti i na daskama splitskog HNK. Jednom kada epidemiološke prilike to napokon dopuste. Svestrana i nadarena splitska umjetnica Tisja Kljaković Braić nerado staje pred kameru, ali našu Karmen Šore nije mogla odbiti. 

Tisja Kljaković Braić rođena je u Splitu, te je rekla kako je bila uzbuđena kada je saznala da se po njezinoj knjizi želi napraviti predstava.

- Mislim, meni je bilo oduševljenje vidjeti i ukoričenu knjigu, a kamoli ne ovo, rekla je.

Za njezinu majku i oca ta informacija nije bila veliko iznenađenje.

- To su sve priče koje smo mi pričali nedjeljom poslije ručka. Bilo im je drago, naravno, naglasila je.

Karikaturistica se prisjetila svoga djetinjstva, te je rekla kako nikada nije dvoumila što će biti u životu.

- Upisala sam prvo umjetničku školu, poslije Likovnu akademiju. Moram priznat da sam se jedva čekala riješiti svih tih utjecaja, i onaj momenat kad mi više nitko nije smio reći što ću raditi, mi je bio najdraži. I onda je počelo traženje, to mi je izgleda urođeno, jer je moja obitelj slikarska. Spomenut ću Jozu Kljakovića koji je oslikavao freske u crkvi svetog Marka. Tako da sam ja nasljednik tog talent, poručila je.


- Vjerujem da su "Oni" razlog izložbe u Klovićevim dvorima. Ja sam napravila prije Klovićevih dvora 45 samostalnih izložbi, ja sam sasvim zadovoljna sa svojim slikarskim putom, ali "Oni" su mi otvorili vrata puno većoj publici nego što je slikarska, naglasila je.

- Prva karikatura je, sjećam se, Igor mi je rekao - daj me počeši me po leđima, i ja sam to zabilježila i stavila sam na Internet. Tekst je bio - počeši me gore, dolje, lijevo, desno. Koordinate češanja. I to je izazvalo super reakcije. I onda se tako sve zakotrljalo, i jedna, druga, treća, i tako su nastali "Oni", dodala je.

- Ne znam što ću dalje, nemam pojma. Kao što nisam znala ništa ni prije nego što su mi se desile i ove knjige. Sve se to desilo baš spontano i ovaj, bez predumišljaja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!