10:32 / 22.11.2018.

Autor: V.M./B.K./V.K./HRT

U turopoljskom blatu novoga romana Ratka Cvetnića

-

-

Foto: - / -

Posve u skladu sa svojim dosadašnjim književnim kodeksom ponašanja pisac Ratko Cvetnić daleko će od etabliranih zagrebačkih kulturnih pozornica, u obližnjoj provinciji, u Društvenom domu u Mraclinu, predstaviti svoj novi roman.
Posve u skladu sa svojim dosadašnjim književnim kodeksom ponašanja sažetim u motu 'što više dobrog pisanja, a što manje samoreklamiranja', pisac Ratko Cvetnić daleko će od etabliranih zagrebačkih kulturnih pozornica, u obližnjoj provinciji, u Društvenom domu u Mraclinu, predstaviti svoj novi roman.

Ako oni koji se ovih kišnih dana otpute na taj književni događaj i zagaze u kakvo turopoljsko blato, bit će to samo znak da su već dokraja uronili u Cvetnićevu priču o obitelji Remenar, nazvanu  pomalo krležijanski – 'Blato u dvorištu'.

Ratko Cvetnić uistinu je iznimna pojava u hrvatskoj kulturi: autor toliko profinjena stila, duboke misaonosti i zavidna obrazovanja, da mu nema ravna u našoj suvremenoj literaturi.

Nakon 'Kratkog izleta', 'Polusna' i 'Povijesti instituta', ovo je njegova četvrta knjiga, radnjom smještena u drugu polovicu 20. stoljeća, a prati život hrvatske građanske obitelji koja je godine 1945., odlukom komunističke vlasti, iz svog toplog bidermajera u centru Zagreba prognana u hladno turopoljsko blatno dvorište.

Uoči promocije njegova novog romana, koja će se u održati u mraclinskom Društvenom domu u subotu, 24. studenoga, u 18 sati, posjetili smo Ratka Cvetnića, naravno, u Mraclinu.

Pogledajte razgovor s Ratkom Cvetnićem emitiran u emisiji Pola ure kulture koju možete pratiti srijedom na HRT1 te na multimedijskoj usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!