U zagrebačkom HNK predstavljeni novi ravnatelji drame i baleta

27.12.2022.

20:51

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/P.F./HRT

Ravnateljica predstavila najuži tim

Ravnateljica predstavila najuži tim

Foto: Dnevnik / HRT

Na kraju turbulentne godine za zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište, u kojoj su medijsku pozornost više od umjetničkih izvedbi izazivale smjene na ravnateljskim pozicijama, nova ravnateljica predstavila je svoj najuži tim. Na mjesta čelnih ljudi drame i baleta imenovani su redateljica Neni Delmestre i koreograf Massimilijano Volpini.

Gotovo četri mjeseca nakon što je stupila na dužnost, intendantica zagrebačkog HNK Iva Hraste Sočo predstavila je svoj najuži tim. Redateljica Nenni Delmestre već se predstavila publici zagrebačkog HNK ove sezone, predstavom "Plodna voda". Bila joj je to prva režija u zagrebačkom HNK nakon 25 godina.

- Nakon nekoliko premijera koje smo već imali, i dvije baletne gale i operne gale, evo došlo je i red da se oni imenuju i kazališno vijeće ih je jednoglasno imenovalo, istaknula je Hraste Sočo.

- Moj smjer je da se zapravo što više okrenemo dakle suvremenim tekstovima, osobito suvremenim hrvatskim tekstovima, da pratimo nove autore, i autore srednje generacije, ali istovremeno naravno i ono što je zadaća nacionalnog kazališta, a to je da radi klasike, da radi kanon, izjavila je Nenni Delmestre, ravnateljica Drame zagrebačkog HNK. 

Massimiliana Volpinija, intendantica Hraste Sočo najavila je kao koreografa i redatelja, koji je dvadesetak godina proveo kao baletan milanske Scale, te je koreografirao više od stotinu djela.

- Zagrebački baletni ansambl sastavljen je od sjajnih umjetnika i ja ih želim napraviti prepoznatljivima i različitima od drugih ansambala u Europi. Putem međunarodnih audicija potražit ćemo i stvoriti novu energiju unutar balteta, osobito kad za dvije godine veliki dio ansambla ode u mirovinu, rekao je Massimiliano Volpini, novi ravnatelj Baleta zagrebačkog HNK.

Do kraja sezone, na čelu Opere ostaje vršiteljica dužnosti ravnateljice Željka Barišić Pulig, dugogodišnja solistica orkestra.

Izazova ne manjka, kao ni dobre energije u kazalištu koje je, čini se, nakon nekoliko turbulentnih godina, zaplovilo mirnijim vodama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!