Premijera zagrebačkog HNK na neobičnom mjestu

20:24 / 19.05.2022.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik HTV-a/HRT

Zločin na kozjem otoku, HNK u Zagrebu

Zločin na kozjem otoku, HNK u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Drama zagrebačkog HNK na neobičnom je mjestu pronašla prostor za svoju novu premijeru, predstavu "Zločin na kozjem otoku", najizvođeniju dramu talijanskog dramatičara Uga Bettija. Pod redateljskom palicom Paola Magellija predstava je sinoć premijerno izvedena u dva odvojena prostora na Brodarskom institutu.

Prostor Brodarskog instituta, danas gotovo napuštenih građevina, pokazao se idealnim za suigru sna i jave u priči "Zločin na kozjem otoku" Uga Bettija. Kozji otok jest stvaran, ali istodobno je imaginarno mjesto u kojemu su junakinje Agata, Silvia i Pia zatočene u mreži vlastitih noćnih mora.

- Radi se u toj usamljenosti žena, radi se o nekim iskušenjima koji su vrlo zanimljiva i koji nam nedostaju danas, kazao je redatej Paolo Magelli.

Iskušenje dolazi u obliku mladog Angela, koji zavodi sve tri žene unoseći razdor u mirnu, pomalo dosadnu zajednicu. 

- Jedna pomaknuta alegorija za nekakvog pastira, odnosno đavla koji sam sebe naziva Anđelo i koji uvodi pomutnju i zapravo penetrira u njihov život, kazao je Marin Klišmanić koji glumi Anđela.

- Svakakve negativnosti tu izlaze van. One stvari koje pomislimo i ne izgovorimo isto tu slobodno mogu izaći van, kaže Iva Jerković koja je utjelovila Silviju.

Sve granice su prijeđene, ljubavni četverokut u izoliranoj zajednici na kozjem otoku vodi tragičnom kraju.

- Ne znamo da li Agata Angela ubije namjerno ili ste to slučajno dogodilo, rekla je glumica Nina Violić koja u predstavi glumi Agatu.

- Nije mogla podnjet da ga dijeli sa ostalim članovima obitelji, dodaje Violić.

Ambijentalna predstava Paola Magellija pokazuje tragičnost sudbina između moralnosti i amoralnosti, ljubavi i mržnje, života i neminovne smrti, u kojoj svi ostaju sami, bez naznake za spas, pa makar i duše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!