19:12 / 12.03.2019.

Autor: V.M./HRT

Umro je veliki (radio)dramski majstor Darko Tralić

-

-

Foto: - / -

Preminuo je radiodramski i kazališni redatelj, dugogodišnji autor u Dramskom programu Hrvatskoga radija Darko Tralić.
Preminuo je radiodramski i kazališni redatelj, dugogodišnji autor u Dramskom programu Hrvatskoga radija Darko Tralić.

Darko Tralić rođen je 1948. godine. Studij kazališne režije i radiofonije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti upisao je 1967., a nakon stečene diplome režirao je u brojnim hrvatskim kazalištima (DK Gavella, Teatar ITD, Komedija, Trešnja, HNK Osijek, HNK Varaždin, Kazalište Marina Držića u Dubrovniku, Kazalište Virovitica), pri čemu je najveći broj režija ostvario u Satiričkom kazalištu Jazavac, postavivši i neke od najvećih hit predstava tog kazališta („Volim Njofru“, „Ludnica prve klase“, „Politička bajka“, „Drugovi Glembajevi“, „Let iznad nogometnog gnijezda“).

Intervju: radijski i kazališni redatelj Darko Tralić

Još za vrijeme studija počeo je surađivati s Dramskim programom Hrvatskoga radija, na kojem je kao redatelj bio stalno zaposlen od 1980. do 2013. U tom razdoblju, te nakon umirovljenja, režirao je više od tristo igranih i dokumentarnih radio drama, razvivši se u redatelja međunarodnog ugleda, potvrđenog i s dvjema nagradama koje je za svoje emisije dobio na najprestižnijim međunarodnim festivalima („I lako je breme“, Prix Futura, 1987.; „Zavjet moru“, Nagrada U.R.T.I., 1999.).
25 plovidbi najljepšim dijelovima Jadrana

Bio je jedan od prvih hrvatskih nautičkih novinara te urednik časopisa More (1995.-2000.), a 2018. objavio je knjigu „Najljepše jadranske plovidbe“.

U posljednjim tjednima života Darko Tralić je s malološinjskim kazalištem JAK radio predstavu „Specijalna pošiljka“ čija će se premijera, igrom sudbine, održati upravo na dan njegova odlaska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!