Uskrs u domu Latice Ivanišević

17.04.2022.

06:30

Autor: Ira Karlović/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Latica Ivanišević

Latica Ivanišević

Foto: HTV / HRT

Dom slikarice, kostimografkinje i scenografkinje Latice Ivanišević za Uskrs dobiva posebno ruho, inspiracija i tema svake su godine drukčije.

- Svake godine mi je nešto primarno, ove godine sam izvezla uskrsni stolnjak, ali sam masovno i poklanjala. Imala sam puno izložbi o Uskrsu. Uvijek sam jedan komad ostavila da me podsjeti na taj Uskrs, jer je svaki moj Uskrs bio drugačiji, kaže Latica Ivanišević.

Prije nekoliko godina, nadahnuta morem, postavljala je jaja u školjke, radila je i u keramici, papiru. Motiv ptica uvijek je prisutan.

Iako ima atelijer, u posljednje vrijeme najradije radi kod kuće, u Bogovićevoj ulici u Zagrebu, uz šum grada, uličnih svirača pod prozorima. To je opušta. Pokazala nam je kako oslikava jaja akrilnim bojama.

Središnji uskrsni aranžman ove su godine jaja u busenu trave iz prijateljeva vrta. Cvjećar i slikar Saša Šekoranja poslao je pincu iz Istre, a umjetnica će sama ispeći pravi zagrebački kuglof. Time nastavlja tradiciju svoje obitelji.

Baš ove godine rođendan Latice Ivanišević pada na Uskrs. Na dan kad je rođena latice cvjetova trešnje nošene vjetrom kupale su zagrebačke ulice i otac pjesnik Drago Ivanišević odlučio je nazvati svoju tek rođenu kćer Latica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!