Ukrajinci u Zagrebu predstavili uskrsne običaje

10:41 / 13.04.2022.

Autor: Marija Milas/"Rat u Ukrajini"/IMS/I.Z./HRT

U kulturnom centru u Dubravi organizirano je druženje

U kulturnom centru u Dubravi organizirano je druženje

Foto: "Rat u Ukrajini" / HRT

Uskrs uskoro slave i Ukrajinci. U povodu toga, u kulturnom centru u Dubravi - Ukrajinska zajednica grada Zagreba u suradnji s Narodnim sveučilištem Dubrava, organizirala je druženje na kojem su se okupljeni mogli upoznati s ukrajinskom narodnom tradicijom. Na kreativnim radionicama, imali su priliku doznati - kako oslikati jaja i što su uskrsni običaji ukrajinskog naroda. 

Daleko od doma, ali s domom u srcu. Ukrajinske izbjeglice sa Zagrepčanima su podijelile dio svoje tradicije.

- Došla sam prije deset dana iz Kijeva. Kada su mi ponudili da na ovom događaju izrađujem pisanice, bila sam sretna zato što rado pokazujem svoju kulturu i radim na njezinu očuvanju rekla je Ksenija iz Kijeva.

Pisanice se izrađuju crtanjem različitih motiva s pomoću pisaljke i pčelinjeg voska.

- Ovo su me naučile moje prijateljice. To je veoma važan dio ženstvenosti, kada žena nešto stvara, dodala je Ksenija.

Drugi način izrade pisanica je struganje boje s ljuske jajeta. Tzv. škrjabanka specifična je za istočnu Ukrajinu. 

- Jaja su puno kuhana, bojaju se ljuskom od luka to je prirodna boja, i onda se zdrapaju do svijetle boje. Poklanjaju se, istaknula je Ljudmila iz Zagreba.

- Ljudmila već deset godina živi u Hrvatskoj. Svojim sunarodnjacima koji dolaze pruža podršku. Dio njezine obitelji još uvijek je u Ukrajini, rekla je predsjednica Ukrajinske zajednice grada Zagreba Marija Maleško.

- Velika podrška kada oni čuju svj materinji jezik. To je isto bitno za njih, samo popričati. Ne možeš im pomoći, ali daješ nekakve informacije, odmah im je bolje, poručila je Ljudmila.

- Čujem da su naši ljudi jako zahvalni Hrvatima i hrvatskom narodu i Hrvatskoj kao državi na toj toploj podršci koju su ovdje osjetili.

- Sve je veselo, hvala vam na ovom događaju, i sve će biti dobro, kazala je Uljana iz Lavova.

Ovo je prva ovakva radionica organizirana u Kulturnom centru Dubrava, u svibnju se planira sljedeća. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!