13:35 / 03.01.2018.

Autor: Ksenija Foretić/M.Š.

Vjetrove sjene Zdenka Bašića

-

-

Foto: - / -

U Klovićevim dvorima traje izložba Zdenka Bašića kojemu su bake pripovijedale o vilenjacima i vilama. Umjetnik je dugo slike iz djetinjstva nosio u sebi, sve dok ih nije pretvorio u priče.
U zagrebačkim Klovićevim dvorima postavljena je zanimljiva izložba umjetnika Zdenka Bašića kojemu su bake često pripovijedale o vilenjacima i vilama. Ovaj talentirani umjetnik dugo je slike iz djetinjstva nosio u sebi, sve dok ih nije pretvorio u priče.
Podrumskim prostorom zagrebačkih Klovićevih dvora zavladale su – sjene, točnije, Vjetrove sjene. Riječ je o izložbi Zdenka Bašića, umjetnika koji stvara svijet likova inspiriranih mitovima i legendama. Istovremeno bajkoviti i pomalo strašni likovi vođeni rukopisom osebujnog autora pričaju nam priče kroz različite medije: lutku, ilustraciju, animaciju, film.  Svi likovi bazirani su na mitovima i legendama koje sam slušao od svojih baka. Njih se često moram ponovno sjetiti jer su mi one zapravo ostavile sve te priče i otisak na moje djetinjstvo i ono što u principu jesam. Većinom su svi spomenuti li prikazani u knjizi Sjeverozapadni vjetar i Mjesečeve sjene, ali oni zapravo imaju svoj život i krenuli su dalje…
Izložba je svojevrsna nagrada autoru za pobjedu na Hrvatskom biennalu ilustracije, projektu kojeg je 2006. pokrenula galerija Klovićevi dvori. Postav izgleda poput radionice autora.  Na ovoj izložbi je na neki način presjek svih mojih radova unazad 10 godina. Prvenstveno možemo vidjeti na koji način radim ilustraciju, od crteža lutke, maketa, scenografije pa do konačne ilustracije filma ili animiranog filma
Likovi Vjetrovih sjena ovdje su zamrznuti u pokretu, ali tek privremeno. Čekaju trenutak u kojem će doista oživjeti i kretati se u animacijama, čekaju sljedeću fazu svog života. Sada su ovdje, ali srest ćemo ih opet u knjigama i filmovima, u nekim novim pričama Zdenka Bašića u kojima baš ništa nije neobično, koliko god čudesno bilo. Izložbu možete razgledati do 28. siječnja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!