Vlaho Bukovac u Klovićevim dvorima - pokazujemo prve fotografije pripreme izložbe

08.02.2022.

14:05

Autor: Studio 4/HRT/IMS

Petra Vugrinec

Petra Vugrinec

Foto: HTV / HRT

U galeriji Klovićevi dvori 17. veljače otvorit će se izložba "Korijeni i krila. Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču 1893.-1903.". Riječ je o dugoočekivanoj i dugoplaniranoj izložbi iz ciklusa Vlaho Bukovac u Europi.

Ovo je po mnogočemu posebna izložba, ponajprije po tome što se otvara u godini obilježavanja 100. obljetnice Bukovčeve smrti. Autorice izložbe su Lucija Vuković i Petra Vugrinec.

Vugrinec je nadolazeću izložbu najavila u emisiji "Studio 4".

- Prije četiri godine je bila izložba Vlaho Bukovac u Parizu, koja je obuhvatila formativno razdoblje kada Bukovac odlazi u Pariz i ostvaruje karijeru. Uključila je niz djela, ne samo iz pariške faze, nego i iz faze kada odlazi u Dalmaciju slikati i portretirati, gdje oživljava vlastitu sredinu, zatim djela iz Engleske kada slika aristokraciju i visoko društvo. Bila je iznimno dobro popraćena, rekla je Vugrinec.

Bukovac u Zagrebu, rekla je Vugrinec, doživljava vrhunac svoga djelovanja.

- On tu ne samo da donosi jedan novi spleen, francusku školu, već okuplja oko sebe mlade umjetnike i stvara jedan poseban kulturno-društveni trenutak. S druge strane, u Zagrebu će se razviti njegova kreativna energija i on će osvojiti ne samo svoj stilski suvereni izraz, nego će se razvijati i dalje, te će usvajati neke druge stilske inačice poput simbolizma, rekla je.

Nakon Zagreba, Bukovac odlazi u Cavtat.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!