Vrijedna donacija obitelji Meštrović

29.03.2018.

12:09

Autor: V.M./I.S./HRT

Mate Meštrović

Mate Meštrović

Foto: - / -

Obitelj Meštrović nastavlja tradiciju doniranja djela Ivana Meštrovića Hrvatskoj, koju je sredinom prošlog stoljeća započeo slavni kipar. Ovaj su put poklonili poznati kameni reljef 'Domagojevi strijelci' iz 1955. godine.
Obitelj Meštrović nastavlja tradiciju doniranja djela Ivana Meštrovića Hrvatskoj, koju je sredinom prošlog stoljeća započeo slavni kipar. Umjetnikov sin Mate i njegova supruga Rumjana ovaj put poklonili su kameni reljef 'Domagojevi strijelci' iz 1955. godine. Riječ je o iznimnom ostvarenju s temom iz hrvatske povijesti koja se provlači kroz dio kipareva opusa.

'Domagojevi strijelci' kao tema hrvatske nacionalne povijesti zaokupljala je Ivana Meštrovića već od ranih godina dvadesetog stoljeća, kada ih je u Cannesu izradio u sadrenom reljefu. Ista tema pojavljuje se poslije kao litografija. Strijelci svoj konačan oblik stječu kao kameni reljef koji je u svojoj kući u Americi imao Mate Meštrović.

Moja supruga Rumjana došla s idejom da ipak taj rad više znači u Hrvatskoj jer je dio hrvatske povijesti. Radi se i o tome da čovjek treba isto tako nešto davati prema svojim mogućnostima, a ne samo pljačkati i uzimati; moj otac je između ostalog rekao da je njegov životni poriv bio da bar u njegovu umjetničkom polju mali hrvatski narod bude bogatiji,  rekao je kiparev sin Mate Meštrović.

Meni se činilo da je logično da se 'Domagojevi strijelci' vrate tamo gdje pripadaju i zbog povijesnih razloga, a i razloga koji se tiču općenito naše kulture, umjetnosti i stanja duha u Hrvatskoj,  napominje Rumjana Meštrović, supruga Mate Meštrovića.

Viša kustosica Ateliera Meštrović Barbara Vujanović istaknula je da taj reljef ne samo da spaja SAD gdje je nastao i Hrvatsku, već spaja i svjetske centre gdje je Meštrović stekao svoju slavu.

Ovo djelo iznimne vrijednosti koje spada u Meštrovićevo američko stvaralačko razdoblje, nakon restauracije svoje će mjesto naći u atriju Ateliera Meštrović kao još jedno remek-djelo koje su slavni kipar i njegovi nasljednici darovali hrvatskom narodu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!