Snimanje špijunskog trilera s holivudskim zvijezdama

27.10.2022.

20:01

Autor: Marija Milas/Dnevnik/IMS/HRT

Zagreb - filmski set

Zagreb - filmski set

Foto: Lovro Domitrovic / PIXSELL

Zagreb će idućih tjedana poslužiti kao set akcijskom filmu u britanskoj produkciji. "Crni kanarinac" Pierrea Morela, s holivudskom glumicom Kate Beckinsale u glavnoj ulozi, snima se na 130 lokacija diljem glavnoga grada - od maksimirskog stadiona do Kamenitih vrata. To je jedan od najvećih projekata koji se snima u Hrvatskoj posljednjih godina.

Uz Frankopansku i Trg bana Josipa Jelačića, Ilica, najpoznatija zagrebačka ulica, od 12. do 16. studenog postaje neprepoznatljiva - poprište žestoke akcije.

Carston H. W. Lorenz, glavni producent filma građane moli za razumijevanje. 

- Pirotehnika, sigurnosne mjere - blokade na ulazima da ni pas ne izađe tijekom jurnjave automobilima - poput vojne operacije - to ne možemo bez suradnje s građanima, poručuje.

- Svi ljudi koji se nalaze u krugu snimanja, koji otvore prozor, moći će najnormalnije gledati i ako baš odlučimo kameru usmjeriti prema njima, lijepo ćemo ih zamoliti ili da nam odglume nešto ili izgovore neku rečenicu, kaže Tomislav Peleski, lokacijski menadžer. 

Od 130 lokacija, stadion u Maksimiru pretvoren je u filmski set - trgovački centar.

- Sretni smo što smo pronašli Dinamov stadion, zbog akustike i trgovačkog centra koji nikada nije otvoren. Ondje možemo postaviti naš prstenasti cirkus, kako od milja zovemo takve prostore, i izgraditi nove setove, objašnjava Lorenz. 

U 50 dana snimanja 103.000 kuna slit će se u zagrebački proračun, a država dobiva najslađi dio ''kolača''. U Hrvatsku će biti priljev, tvrdi producent Igor Nola iz MP produkcije, 80 milijuna kuna.

Na projektu je angažirano više od 350 hrvatskih filmskih djelatnika  , 1200 statista, 12 hrvatskih glumaca. Romina Tonković, glumica koju je javnost upoznala u filmu "F20", nastupiti uz Kate Beckinsale.   

Romina Tonković glumi hakericu, no o samom filmu ne smije više otkriti.

- Čak dvije autorske pozicije u filmu imaju Nikolina Kostanjšek kao kostimografkinja filma, te Tatjana Tomšić kao majstorica maske i specijalnih efekata maske, govori producentica Vanja Sremac.

- Ovakvi projekti su značajni za gradove i idućih 20 godina - svi znamo što je Game of Thrones značio za Dubrovnik.Ovo bi za Zagreb moglo biti ono što je Mission impossible napravio za Prag, naglašava Mia Pećina iz Hrvatskog filmskog ureda. 

Morel je francuski redatelj iza kojeg stoji stoji niz uspješnica - "96 sati" s Liamom Neesonom, "Iz Pariza s ljubavlju" s Johnom Travoltom, "Peppermint" s Jennifer Garner, "District 13" koji je producirao Luc Besson.

Kate Beckinsale, koja se proslavila filmom "Pearl Harbor", sada je u ulozi agentice koja se, suočena s ucjenom terorista, mora odlučiti između odanosti domovini i spašavanja muža.

Peleski je najavio je da će se velike akcijske scene snimati u središtu grada, Frankopanskoj, Ilici i na Trgu bana Jelačića, od 12. do 16. studenog, isključivo noću, u kasnovečernjim i ranojutarnjim terminima.

Direktor fotografije je Thierry Arbogast, poznat po filmovima Luca Bessona "Leon", "Peti element", "Nikita" i "Lucy". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!