Otvoren ZagrebDox

03.04.2022.

17:58

Autor: M.Š./Hina/HRT

ZagrebDox

ZagrebDox

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, koji je Europska filmska akademija ovih dana uvrstila na popis od samo tridesetak svjetskih festivala čiji pobjednici automatski idu u izbor za njezinu nagradu, otvoren je u nedjelju u kinu Kaptol Boutique Cinema. Do 10. travnja prikazat će se 86 dokumentarnih ostvarenja u 11 programa. Njih 20 se natječe za Velike pečate u međunarodnoj konkurenciji, a 17 u regionalnoj.

Direktor i glavni selektor festivala Nenad Puhovski rekao je kako je, u vrijeme kada neka pljuska na dodjeli nagrade neke druge akademije ima više medijskog prostora od tisuće poginulih i stotina razorenih gradova, posao dokumentarista posebno važan.

- Naša obaveza nije samo da registriramo, tu se ne možemo takmičiti s medijima koji to rade u realnom vremenu, no ona je vrlo važna jer radimo na sjećanju. I taj incident će vrlo brzo biti zaboravljen kao i rat, kao i ostalih 40-ak ratova i sukoba koji se u ovom trenutku dešavaju širom zemaljske kugle, ustvrdio je.

Ukrajinska redateljica Irina Cilik, dobitnica prošlogodišnje nagrade Movie That Matters, trebala je biti u žiriju tog programa, no kako nije mogla doći proglašena je njegovom počasnom članicom. Bila je nagrađena za film "Zemlja je plava poput naranče" o samohranoj majci koja usred rata svojoj djeci pokušava osigurati normalan život, a sada je i sama morala pobjeći s djetetom iz Kijeva, dok je njen muž, književnik, ostao boriti se.

'Dokumentarni film je više od filma'

U video snimci puštenoj na otvorenju rekla je kako je bolno što u ruskom genocidu sada gube neke od najboljih Ukrajinaca, no opiru se, vjeruju u svoju zemlju, narod i pobjedu. Podsjetila je i kako je važna poruka njenog filma bila da treba vidjeti svjetlo na kraju tunela i živjeti ispunjeno unatoč okolnostima.

- To je bila važna lekcija za mene, moji likovi bili su tako moćni, nisu bili samo žrtve tog rata nego pokušavaju nešto napraviti i reći svoju priču svijetu, pa ću i ja najbolje što mogu pokušati biti jaka, a želim to i vama, poručila je publici.

Otvarajući festival, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, rekao je da je dokumentarni film više od filma, on je prozor u svijet, otvara nove perspektive, senzibilizira za drugog i drukčijeg. U svoj film "Ljetne noći", poetičnu i intimnu posvetu očinstvu koja je otvorila festival, uveo je redatelj Ohad Milstein, rekavši da je to vrlo intiman film koji dolazi iz njegovog srca, a želi i da gledatelje dirne u srce.

ZagrebDox: Pet premijera hrvatskih filmova na ovogodišnjem izdanju

ZagrebDox odavno se afirmirao kao nezaobilazno mjesto za koje domaći autori čuvaju premijerne projekcije svojih filmova - ove godine to su "Veće od traume" Vedrane Pribačić, "Mjesta koja ćemo disati" Davora Sanvincentija, "Hrvatskog narodnog preporoda" Gorana Devića, "Babajanja" Ante Zlatka Stolice i "Mlungu Bijeli kralj" Davida Lušičića.

- Veće od traume prati svakodnevicu triju žena koje žive s traumom silovanja iz Domovinskog rata, "Mjesta koja ćemo disati" audiovizualni je esej, imaginarni putopis konstruiranih i anonimnih pejzaža, a "Mlungu Bijeli kralj" priča o hrvatskom pomorcu uhićenom zbog krijumčarenja 230 kilograma kokaina u svojoj brodskoj kabini.

Film "Hrvatskog narodnog preporoda" bilježi tjedan dana života u zgradi izgrađenoj za radnike Željezare Sisak, dok su "Babajanja" kratki esejistički dokumentarac s elementima horora. U konkurenciji za najbolji regionalni film su i dvije hrvatske manjinske koprodukcije, "Četiri godišnja doba u danu" belgijske autorice Annabel Verbeke i "Auti kojima smo odjurili u kapitalizam" bugarskog autorskog dvojca Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova.

Prvi, koji je osvojio Hot Docsovu nagradu za najbolju nadolazeću autoricu te nagradu za najbolje ostvarenje na Njujorškom filmskom tjednu, prati trajekt koji prevozi putnike preko granice Sjeverne Irske i Irske propitujući poimanje nacionalnih identiteta. Sličnim se pitanjem, ali iz potpuno drugačije vizure kroz zajedničku strast čitave lepeze likova prema starim socijalističkim automobilima bavi film "Auti kojima smo odjurili u kapitalizam".

Doxova Autorska večer posvećena je Katarini Zrinki Matijević, predsjednici ovogodišnjeg međunarodnog žirija, vkoja je prije skoro 25 godina na Danima hrvatskog filma debitirala studentskim dokumentarcem "Dvoboj", za koji je dobila prvi Grand prix DHF-a dodijeljen nekoj autorici. Po riječima selektorice programa Diane Nenadić, Matijević je od tada prošla put od "opservacije obične svakodnevice i veriteovske provokacije njezinih neobičnih ili 'rubnih' protagonista do esejističke autoopservacije".

Publika će moći vidjeti njezine filmove "Dvoboj" (1998), "O kravama i ljudima" (2002) i "Iza lica zrcala" (2016.). A što gledatelje još očekuje u Dnevniku HTV-a govorio je direktor 18. ZagrebDox-a Nedad Puhovski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!