Agonija knjižnice u Dubrovniku. Kamo sa 400.000 knjiga?

01.10.2021.

14:00

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Ljetnikovac Skočibuha u Dubrovniku

Ljetnikovac Skočibuha u Dubrovniku

Foto: HTV / HRT

Zbog opasnosti od urušavanja Dubrovačke su knjižnice zatvorile glavnu zgradu u ljetnikovcu Stjepović Skočibuha u kojemu se nalazi fundus znanstvene knjižnice. Iz sigurnosnih razloga izdana je zabrana rada i boravka u tom objektu.

Ljetnikovac Skočibuha već je trideset godina u jako lošem stanju. Granatiran u ratu ostao je neobnovljen. Unatoč tome ondje je, sve do danas, smješten fundus znanstvene knjižnice, a knjižničari su radili u nemogućim uvjetima.

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović kaže kako su zbog velike opasnosti od urušavanja prisiljeni zatvoriti taj prostor za korištenje i pristup zbirkama. Gradonačelnik Mato Franković tvrdi kako su dugogodišnji neriješeni imovinsko pravni odnosi spriječili Grad da riješi to pitanje.

Država je podnijela zahtjev za povratom ljetnikovca u vlasništvo Hrvatske, te istovremeno omogućila Gradu da podnese zahtjev za predaju ljetnikovca u svoje vlasništvo. No rješenju imovinsko-pravnih odnosa ne vidi se kraj.

- U onom trenutku kada ljetnikovac postane nesporno vlasništvo grada Dubrovnika, jer se sada vodi postupak povrata - tek onda se može prijaviti na europske fondove. Mi ćemo krenuti u tom smjeru kako bi uredili prostor, ali do tada ne možemo ništa, dodaje gradonačelnik Franković. Do tada, Grad i Dubrovačke knjižnice u dogovoru s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek pokušavaju dogovoriti privremeno preseljenje zbirke u siguran prostor.

- Ova me odluka strašno iznenadila. Brzo seljenje bez ikakvog plana i programa. Selidba 400 000 knjiga! Znate li koliki je to posao?, upozorava voditeljica zbirke Znanstvene knjižnice Ingrid Pavličević.

A još se i ne zna gdje bi se knjige premjestile, tako da se ovoj agoniji u kojoj se knjižnica našla ne nazire kraj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!