Zbogom Bébel: Francuska se oprostila od karizmatične zvijezde Novog vala

09.09.2021.

19:26

Autor: Hina/Reuters/V.M.

Ispraćaj Jean-Paula Belmonda u Domu invalida, Pariz

Ispraćaj Jean-Paula Belmonda u Domu invalida, Pariz

Foto: Ian Langsdon / Pool via REUTERS

Francuska se u četvrtak oprostila od Jean-Paul Belmonda uz obećanje da će karizmatični glumac i legenda francuskog filmskog Novog vala, koji je umro u ponedjeljak u 88. godini, zauvijek živjeti na filmskim platnima. 

Belmondov lijes prekriven francuskom trobojnicom, donesen je na svečani obred u dvorište pariškog vojnog muzeja Les Invalides, gdje počiva i Napoleon.


Francuzi su ga od milja zvali Bébel, a bio je jedan od najpopularnijih francuskih glumaca. Proslavio se ulogom gangstera u novovalnom filmu Jean-Luc Godarda "Do posljednjeg daha" 1959. godine.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u govoru istaknuo da je "on bio prijatelj o kojem su svi sanjali".


- Nikad se nije prestao razvijati, stvarati i osvajati sve nove generacije. Zbogom Bebel, dodao je Macron.


- Gdje god da je, siguran sam da se smiješi, kao uvijek, rekao je glumčev unuk, također glumac, Victor Belmondo.


Svečanom pogrebu nazočili su Belmondova obitelj, ministri i poznate osobe iz svijeta filma, među kojima Oscarovac Jean Dujardin.


Belmondova privlačnost, mješavina osjetjivosti, topline i lakoće stvorila je novi romantizam, zahvaljujući kojem je dobivao uloge u filmovima redatelja francuskog Novog vala Francoisa Truffauta, Alaina Resnaisa i Louisa Mallea.


Belmondo je 1960-ih izabrao mainstream filmove i postao jedan od francuskih vodećih glumaca komedija i akcijskih filmova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!