Aloha mentalna aritmetika - trening za mozak

15.06.2021.

13:26

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Branka Novosel i Patrik Čudić

Branka Novosel i Patrik Čudić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Iako se aritmetika uglavnom veže uz matematiku, njome se vježba cjelokupni mozak i može pomoći u mnogim sferama života. 

- Aloha mentalna aritmetika nije trening samo matematike, to je trening za mozak. Ono što zapravo postižemo je da je dječji mozak, rekli bismo, oštar kao britva. Počinjemo od razvoja fokusa i koncentracije, pomoću abakusa, koji je preteča svih kompjutera, objašnjava dr.sc. Branka Novosel, osnivačica Otvorenog učilišta Littera i stručna voditeljica programa Aloha mentalne aritmetike u Hrvatskoj. 


Dodaje kako se abakusi koriste od davnih dana, a prvi su korišteni kod računanja prilikom trgovine i građeni od grančica i kamena. 


No, desetogodišnjak iz Brezovice, Patrik Čudić, trostruki državni i dvostruki svjetski prvak u mentalnoj aritmetici, na natjecanjima nije koristio abakus. 


- Sve sam znao mentalno napraviti, sve mi je bilo jasno, kaže. 


Novosel objašnjava kako je korištenje abakusa prvi stadij kod brojčanih operacija. 


- Vježbamo mozak pomoću VAK metodologije – kombiniramo vizualno, auditivno i kinestetičko, i kada se te operacije izvježbaju one se više ne rade na pravom abakusu već na mentalnom, rekla je. 


Patriku je matematika omiljeni predmet, a na svjetskim prvenstvima u Rusiji i Kini, na kojima je osvojio prvo mjesto, najdraži zadaci bili su oni bazirani na množenju. Primjer jednog od 70 zadataka bilo je pomnožiti 892 s 94, a sve zadatke potrebno je riješiti u roku od pet minuta. 


- Mentalna brzina kojom to djeca računaju puno je veća nego što bi odrasli mogli to riješiti na digitronu ili kompjutoru, ne možemo toliko brzo ukucavati znamenke koliko oni to brzo mogu vizualizirati. Oni preslikavaju svaku tu znamenku na abakus i pomoću takozvanih Aloha formula računaju, objašnjava Novosel. 


Aloha u prijevodu znači "učenje više aritmetike pomoću abakusa" 


- Aritmetika je bazična grana matematike, koja se bavi brojčanim operacijama, a viša aritmetika su potencije, decimalni brojevi, razlomci, korijeni i ostalo, kaže Novosel i dodaje kako Aloha program ima dva sustava – jedan za predškolce i drugi za školarce. 


- Važno je reći da način na koji oni računaju, metodika pomoću koje se te računske operacije rade, nema veze s onim što se radi u redovnoj školi, ističe. 


Kako bi djeca mogla računati pomoću abakusa, potrebno je poznavanje brojeva od 0 do 9 i tablice množenja. Novosel kaže kako je sve drugo stvar kombinatorike i brzine, te dodaje kako je znanstveno dokazano da multitasking nije moguć, odnosno da se mozak ne može odjednom fokusirati na više stvari. 


- Ono što mi možemo raditi je prebacivati se s jednog na drugi zadatak jako brzo. Sad zamislite kojom brzinom to mogu djeca kao što je Patrik i što to znači za sinaptičko ožičenje našeg mozga, objašnjava. 


Ono što je također ishod rada na abakusu je i povećani kapacitet kratkoročne i dugoročne memorije, što je važno za svako učenje. 


- Apsolutno svaki predmet djeca puno brže nauče i shvate, zato što im je to apstraktno razmišljanje puno više razvijeno, kaže Novosel. 


Osim što voli matematiku, Patrik voli i sport – naime on je uspješni nogometaš u svojoj školi i klubu. 


- Jedna od stvari koja je potrebna za sport, a vježba se radom na abakusu, je također prostorna orijentacija, ističe Novosel. 


Patrik kaže kako mu trening mentalne aritmetike puno pomaže u školi, ali i u svakodnevnom životu, a plan mu je ići i na sljedeće državno i svjetsko prvenstvo. 


- I pobijediti, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!